atletika

IVANA ILIĆ VICEŠAMPIONKA BALKANA

 U subotu je u Istanbulu, na atletskom stadionu olimpijskog kompleksa, održano Prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke. Na ovom takmičenju nastupilo je 30 članova reprezentacije Srbije od kojih je devet osvojilo medalje.

Vicešampionka Balkana: Ivana Ilić

Na spisku selektora reprezentacije Edina Zukovića i ovoga puta bila je talentovana sprinterka Ivana Ilić i njen trener Dragan Dukanac. Politika balkanske atletske federacije ide u smeru omasovljenja i podizanja takmičenja na što viši nivo, pa je učešće na ovom takmičenju uzelo čak 18 država iz okruženja. Potvrdu kvaliteta pokazuje učešće država poput Ukrajine, Jermenije, Gruzije, Izraela, Moldavije, koje teritorijalno nemaju vezu sa Balkanom.

Težak zadatak imala je mlada čačanska sprinterka Ivana Ilić u trci na 100 metara, ali ga je i ovog puta veoma uspešno rešila. Pored veoma visoke temperature i jakog vetra Ivana je uspela da nadmaši svoje protivnice od kojih je većina godinu dana starije od nje.

U polufinalnoj trci koja je održana u 14:45 na temperaturi daleko iznad 30. podeljka celzijusove skale, jedina olakšavajuća okolnost bio je vetar koji je duvao u leđa, ali je bio u granicama dozvoljenog (+1,7 m/s), Ivana je pored talenta pokazala da postaje iskusna takmičarka. Postignuto vreme 12,05 je u granicama njenih najboljih ovogodišnjih rezultata i obezbedilo je lak prolaz u finale trke na 100 metara.

Na pobedničkom postolju: Ivana Ilić

Finalna trka je održana u 16:30 pri istoj temperaturi, ali sada sa veoma jakim vetrom u prsa (- 3,1 m/s), međutim, pored ovih otežavajućih okolnosti Ivana Ilić u fantastičnom finišu uspeva da zauzme drugo mesto i osvoji srebrnu medalju sa rezultatom 12,25, što je bilo za 0,04 sekunde zaostatka iza prvoplasirane Jeve Podhorodetske iz Ukrajine (12,21).

– Izuzetno sam zadovoljan Ivaninom formom, ova medalja puno znači za sve nas, uz malo sreće mogla je biti zlatna, ali obzirom da je Ivana i iduće godine mlađa juniorka ima još jednu šansu da posle dve srebrne medalje osvoji balkansko zlato. Ovo je sjajna generacija i bilo bi realno da neko od ovih mladih reprezentativaca postigne dobre seniorske rezultate – izjavio je trener Dragan Dukanac.