fudbal

Gdanjsk za povratak na stari put

Kratku pauzu između dva prvenstva, nekoliko dana u Čačku je proveo i Filip Mladenović, prvotimac poljske LECHIA GDANSK. Pauza je prošla, sa pripremama su počeli zeleno-beli iz Gdanjska u nameri da naredna sezona bude znatno uspešnija od prethodne u kojoj su praktično u samom finišu obezbedili opstanak u ligi:

” Sezona je bila neočekivano slaba, s obzirom da je samo godinu dana pre ekipa u poslednjem kolu ostala bez šampionske titule. S obzirom na to, na tradiciju, infrastrukturu i ulaganja svi su očekivali više. Zbog toga smo i u pripreme koje su počele u ponedeljak, ušli rešeni da se prethodna sezone nikada ne ponovi”.  

Pratiš li dešavanja u FK BORAC, kome si zajedno sa svojim bratom blizancom, Stefanom, napravio prve fudbalske korake:

” Iskreno slabije pratim nego što je to ranije. Ipak, znam sve šta se dešava, klub je u krizi ali se nadam da će se vratiti na staze uspehe. Inače, Borac je klub u kome sam počeo da se bavim fudbalom sa šest godina, prošao sam sve selekcije, debitovao za prvi tim i odigrao 40 utakmica za nešto više od godinu dana.

Period u dresu beogradske Crvene Zvezde imao je i uspona i padova:

” Na početku je sve bilo sjajno, osvojili smo Kup, pobedili najvećeg rivala tri puta. Međutim, neslavno se završilo za mene, napustio sam klub kako nisam očekivao ali iz FK CRVENA ZVEZDA ću pamtiti samo lepe trenutke”.

Najbolje partije u dosadašnjem toku karijeru pružio si u dresu beloruskog Bate Borisov, sa kojim si osvojio dve titule, dva kupa  i imao zapažene nastupe i u Ligi šampiona:

“Sigurno je to najbolji deo moje dosadašnje karijere. Tu sam najviše napredovao, osvojio nekoliko trofeja, igrao protiv velikih evropskih klubova u Ligi Šampiona”..

Odlične igre u dresu beloruskog šampiona  preporučile su te bundesligašu FC KELN, u kome si sjajno krenuo. Šta se dogodilo da padneš u nemilost treneru Petera Štegera:

” Iskreno početak je bio odličan, postao sam standardan igrač u klubu jedne od najjačih  evropskih liga. Nekoliko utakmica van ekipe, uticalo je da možda i ishitreno reagujem, moram da budem pošten nisam imao strpljenja da sačekam novu šansu a još kada se pojavila ponuda RC STANDARD u kome je bio trener Aleksandar Janković odlučio sam da pređem u Belgiju. Sve do njegovog odlaska iz kluba bilo je u redu a dolaskom drugog trenera, potpuno sam sklonjen i u tom periodu sam prošao kroz pravi pakao, kojeg ne želim da se sećam”.

Na svu sreću pojavio se poziv iz Poljske i šest meseci koji vraćaju tvoju karijeru na pravi put:

” Od zimus kada sam došao u Poljsku odigrao sam 15 utakmica i povratio samopouzdanje. Gdanjsk je prelep lučki grad na Baltičkom moru. Poljaci su prijatan narod, fudbal je u stalnom napretku. Iako, proletos nismo briljirali, na našem stadionu koji prima 40.000 gledalaca, pratilo nas je preko 15.000. Pripreme koje su počele daju nadu da ćemo start prvenstva / 20.07. / protiv FC JAGELONIA dočekati spremno.

Ceo fudbalski svet narednih mesec dana biće okrenut ka Rusiji. Kao igrač koji je imao priliku da nastupa za reprezentaciju Srbije, kakva su tvoja očekivanja:

” Nastupio sam za reprezentaciju  na startu ovog kvalifikacionog ciklusa. Nema većeg ponosa nego igrati za svoju reprezentaciju. Mislim da je veliki uspeh što smo se konačno posle toliko godina odsustva vratili na veliku scenu. Prva utakmica u grupi može puno toga da odredi kada je naš plasman u pitanju.Pobeda u toj utakmici bi nam odškrinula vrata prolaska u eliminacije a onda je sve moguće”.

Kakva je atmosfera u Poljskoj, šta se može očekivati od Levandovskog i drugova na SP:

Poljaci imaju reprezentaciju koja je slično kao i naša sastavljena od igrača koji nastupaju u velikim evropskim klubovima. Ovde se na svakom koraku oseća euforija povodom početka SP a javnost je ne podeljena da njihova reprezentacija može puno toga dobrog da uradi u Rusiji”.

Mo sport M.M.