odbojka

Čačanin u reprezentaciji Srbije

Muška seniorska reprezentacija Srbije nalazi se na pripremama za Svetsko prvenstvo 2018, koje će se odigrati 9 – 30. septembra u Sofiji, Varni i Ruseu u Bugarskoj, i Bariju, Bolonji, Firenci, Milanu i Torinu u Italiji. Nikola Grbić, prvi trener seniora Srbije, na pripreme je pozvao 19 igrača, a među njima se nalazi i jedan Čačanin – Petar Krsmanović, koji trenutno igra u Rusiji za tim Gazprom Jugra Surgut.

Petar Krsmanović

I pored obaveza, Petar se rado odazvao da odgovori na nekoliko pitanja  naše redakcije, pre svega o atmosferi u timu ali i o svojim planovima u narednom periodu.

  • Na početku kakva je atmosfera u timu na samom početku priprema, naporna sezona je iza najvećeg broja igrača?

-Što se atmosfere tiče na početku priprema uvek vlada euforija, vratili smo se sa odmora, sveži, željni rada, i od prvog treninga se vidi kod momaka da smo tu iz jednog jedinog razloga, a to je da budemo najbolji što mozemo na Svetskom prvenstvu.

  • Kakva su očekivanja od Svetskog prvenstva, možemo li do medalje?

-Mi uvek možemo da obećamo da ćemo dati sve od sebe za Srbiju, poslednji atom snage. Medjutim, nije zahvalno obećavati medalju ali svakako da je to Srbiji uvek bio cilj.

  • Po tvom mišljenju, koje reprezentacije će se boriti za sam vrh?

Mislim da ima više kandidata za medalju i svakako da na to idu Rusija, Brazil, Amerika, Francuska…

  • Ko će biti najteži protivnici u našoj grupi?

-Rusija i Amerika su nam ubedljivo najveći protivnici što se naše grupe tiče.

  • Poslednje dve godine igrao si u Rusiji. Kako bi ocenio proteklu sezonu za tvoj tim Jugra Surgut?

-Poslednja godina u Rusiji, kada je tabela u pitanju, nije bila uspešna kao ona pre dve godine kada smo bili na Final six-u, u jednoj od najjačih liga na svetu. Završili smo kao deveti, medjutim igrački sam prilično zadovoljan, mada smatram da uvek mogu bolje.

  • U kojoj ligi se nalazi tim i koliko je jaka u odnosu na neke druge države? Koliko je odbojka popularan sport u Rusiji?

-Gazprom Jugra se nalazi u Superligi Rusije i kao što rekoh malo pre, rame uz rame sa italijanskom ligom. Odbojka je posle hokeja u Rusiji najpopularniji sport. Medjutim, poslednjih godina dosta se ulaže naravno u fudbal i košarku.

petar krsmanovic

  • Kako izgleda život u Sibiru u Surgutu?

-U Sibiru kao i uvek hladno, od početka oktobra već počinje sneg koji se završava u maju, a nekada i u junu, tako da što se klime tiče nije sjajno. Međutim, sve je to podnošljivo.

  • Ostaješ li i u novoj sezoni u istom klubu?

-Produžio sam na još jednu sezonu u istom klubu.

  • Kako si i zašto si izabrao odbojku, po nekima još uvek zapostavljen sport u državi?

-Pa eto, ostalo mi je kao klincu u sećanju osvajanje Olimpijade 2000. godine. Iako sam posle toga trenirao fudbal, prevagnulo je ipak da je odbojka moj život.

  • Na kratko si letos bio i u Čačku. Kako ti grad izgleda, gde voliš da izađeš kada si ovde, šta ti smeta, šta bi promenio?

-Pa da, u Čačku sam jako kratko, možda dve-tri nedelje u toku godine, jer obaveze sa klubom i reprezantijom mi ne dozvoljavaju da ostanem duže. Mislim da Čačak mora i može još da napreduje, industrijski, ekonomski, jer koliko sam video bar za sada Čačak nema budućnost. Mnogo ljudi odlazi iz grada i zemlje. Nažalost, to je tako, bude mi krivo ali šta je tu je, ne smemo da se predamo.