odbojka

U Čačku je počela Balkanijada, šampionat u odbojci za juniorke

U Čačku je počela Balkanijada, šampionat u odbojci za juniorke. Na takmičenju koje traje od 21. do 25. avgusta, učestvuje osam reprezentacija: Bugarska, Rumunija, Albanija, Makedonija, Tuska, BiH, Crna Gora i Srbija.

Juniorke Srbije startovale su maksimalnom pobedom nad selekcijom Makedonije. Izabranice Marijane Boričić slavile su 25:9, 25:9 i 25:11 posle 54 minuta igre.

Od samog početka prvog seta Srbija je pokazala visok kvalitet igre što govori i sam rezultat od 25:9.

U nastavku meča Srpkinje su igrale koliko je bilo potrebno da osvoje set iako su u jednom trenutku Makedonke stigle na tri poena zaostatka (9:6). Posle 10:7, na servis je otišla Rada Perović koja se na osnovnoj liniji zadržala do 20:7. Asom kapitena Mirosavljevićeve Srbija je drugi period igre rešila u svoju korist 25:9.

U trećem, ispostavilo se i poslednjem setu plave juniorke su nastavile sa dobrom partijom i bez većih problema meč privela kraju 25:11.

Srbija će se u 2. kolu, u sredu, 22. avgusta sastati sa Rumunijom, a u poslednjem, 3. kolu, u četvrtak, 23. avgusta igraće protiv Bugarske. Oba meča su na programu od 17.40.
U B grupi Bugarska je savladala Rumuniju sa 3:1, po setovima 25:22, 19:25, 25:22 i 25:7.

Po završetku meča između Srbije i Makedonije svečano je otvoreno Balkansko prvenstvo u konkurenciji juniorki u Čačku.

Učesnike osam zemalja Balkanskog šampionata ispred Odbojkaškog saveza Srbije, pozdravio je Ðula Mešter proslavljeni reprezentativac naše zemlje i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju a danas potpredsednik OSS. On je pozdravio prisutne, poželeo im puno sreće a gradu Čačku još puno ovako velikih odbojkaških događaja. Mešterje potom uručio poklone Igoru Trifunoviću, predsdeniku Skupštine grada Čačka i Dragau Jekiću, predsedniku Samostalnog sindikata kompanije “Sloboda”.

Trifunović i Jekić su ispred grada uručili skormne poklone Vanji Savić i Mini Mijatović, dvema reprezentativkama Srbije koje su ponikle u OK Sloboda-S iz Čačka.

Celu ceremoniju ispratio je KUD “Abrašević” iz Čačka.

Balkanijada je najveći sportski događaj ekipnog tipa ove godine u našoj zemlji u kome učestvuje preko 200 takmičara. Utakmice će se održavati svakog dana od 13 do 22 časa u sportskoj sali u Atenici, s tim što će naša reprezentacija uvek igrati u terminu od 17 časova.

-Odbojkaški savez Srbije organizaciju Balkanijade poverio je je Odbojkaškom klubu Sloboda. Velika je čast za našu kompaniju i grad Čačak da pomognemo odbojkaški turnir. Sloboda kao i do sada ne pomaže samo ovaj sport već i ostale sportove, ne samo u okviru naše kompanije kojih ima sedam. Ovo je najbolji način da se mladi usmere ka pravom smeru, da se bave sportom, da se lepo druže, steknu neke nove prijatelje. Nastavićemo da i dalje pomažemo, naša kompanija sada ima mogućnosti da izdvoji više sredstava za sport i zajednicu. Pozivam sve naše sugrađane da dođu u halu i da podže najbolje odbojkašice Balkana, rekao je Milovan Luković, izvršni direktor kompanije Sloboda.

-Čast nam je što smo na Balkanijadi u Čačku. Selektor sam 11 godina i nisam imala priliku da igramo u gradu na Moravi. Ono što smo videli to je da je sve na visokom niovu, počev od smeštaja do sportskih objekata. Ovo je za nas priprema za Evropsko prvenstvo koje počinje pet dana po završetku Balkanijade. Mi smo u jednoj težoj fazi jer moramo da tempiramo formu za dva takmičenja koja idu jedno za drugim. Očekuje na dobro i kvalitetmo takmičenje i zato pozivam sve Čačane da gledaju utakmice. Očekivanja naše reprezentacije su uvek visoka, a naš glavni konkurent za zlatnu medalju je reprezentacija Turske. Znam da je Čačak grad košarke i koliko je reprezentaivaca dao, ali znam da može da postane i grad odbojke i drago mi je što posle šest godina imamo dve reprezentativke iz Čačka, rekla je selektorka Marijana Boričić.