ostalo

PET NA PET – Ivica Propadalo: Drago mi je da nisam miš sa jednom rupom

Muzičar, slikar, vajar, dizajner… On svim silama navija za svog zeta Zlatka Dalića selektora Hrvatske!

PET NA PET - Ivica Propadalo: Drago mi je da nisam miš sa jednom rupom

Naš današnji gost Ivica Propadalo juče je podržao društveno odgovorno poslovanje kompanije MOZZART i kroz učešće u “Humanitarnom tiketu u podne”. Rođen je 1950. godine u Livnu, Bosna i Hercegovina. Nakon što je završio srednju školu u Splitu upisao je i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Posle upisanog fakulteta u Sarajevu vrlo brzo se uključuje u muzički svet gde 1970. godine postaje jedan od osnivača grupe “Cod”. Bend je svojevremeno pratio Zdravka Čolića, Kemala Montena, Jadranku Stojaković, na velikoj turneji “Gori vatra”. Nakon toga priključuje se još uspešnijem bendu “Teška industrija”, čiji je frontmen bio Sead Memić – Vajta.

“Teška industrija” je poslednjih deset godina snimila četiri nova albuma: „Kantina“, „Nazovi album pravim imenom“, „Bili smo raja“ i “Selfie”. Bend je i danas aktivan i dobitnik je mnogih priznanja za muzička dostignuća. Album “Bili smo raja” dobitnik je nagrade Oskar popularnosti za najbolji album sa obradama pesama. Ivica Propadalo je nominovan nagradom “Status” za basistu godine u Hrvatskoj. Pored muzičke, uporedo je gradio i likovnu karijeru, a u bivšem Jugotonu, sadašnjem Croacia Recordsu, kao likovni urednik, napravio preko trista omota za CD nosače zvuka. Za omot “Kantina”, Teške industrije, dobitnik je nagrade “Indexi”, kao najbolji omot u regiji.

Autor je brojnih statua i nagrada kao što su “Dora”, “Porin”, “Grand prix” za Međunarodnu biciklističku trku kroz Hrvatsku, zatim nagrade Hrvatske turističke zajednice, “Plavi i Zeleni turistički cvet”, “ Zlatna penkala”, Međunarodna nagrada CIRCOM za najbolje evropske TV emisije i mnoge druge. Nagradu “Porin” za najbolja muzička ostvarenja koju je dizajnirao Ivica Propadalo, poseduju mnoge svetske poznate ličnosti kao što su Santana, The Rolling Stones, Leonard Cohen, Alicia Keys, Sting, Nick Cave, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Giboni, kao i mnogi drugi.

Ivica Propadalo je i autor mnogobrojnih domaćih i svetskih scenografija, a njegov štand Hrvatske turističke Zajednice proglašen je za najbolji u Evropi, gde je pokupio sve prve nagrade od Londona, Kijeva, Varšave, Beograda… Takođe, jedna od najlepših scenografija koje je uradio bila je za koncert slavnog španskog tenora Hose Karerasa.

1.Da li ste svojevremeno pored muzike imali nekih sportskih aktivnosti i kojih?
“U rodnom Livnu sam se bavio gimnastikom pa sam išao na regionalno takmičenje u Mostar. U Splitu sam završio srednju školu i tad sam bio prvak škole u krosu. Dakle, imam nekih dodirnih tačaka sa sportom, ne velikih. I što bi moja supruga Dragana kazala o fudbalu znam toliko da je lopta okrugla, aha, ha, ha…E, da jedno vreme sam bio golman, solidan golmančić”.

2.Ko Vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
 “Ja sam navijač Hajduka, kao i većina ljudi iz Livna jer nam je Split u blizini. Takođe, moj brat je bio poverenik u Hajduku pa me je odmah učlanio u navijače ‘Bilih’. U tom periodu žario je i palio Bernard Vukas. Sa Hajdukom je bio tri puta šampion ondašnje Jugoslavije. Dao je 300 golova za Hajduk, izabran je za najboljeg hrvatskog igrača, a zapažen trag je ostavio u tadašnjem nacionalnom timu. Odigrao je 59 utakmica i dao 22 gola”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
”Dobro, živim u Zagrebu, ali i dalje navijam za Hajduk. Unazad više godina, zbog supruge Dragane Propadalo devojačko Todorović, Čačanke, navijam i za Borac, popularne Zebre. To mi je rezervna opcija, aha, ha, ha”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Kad je bila Jugoslavija svi smo pomno gledali sve utakmice naše reprezentacije. Sad pratim selekciju Hrvatske. Moram da se pohvalim, da mi je selektor Hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, koji je na Mundijalu stigao do srebrne medalje, zet. Dalje, drago mi je zbog Luke Modrića što je dobitnik zlatne lopte za minulu godinu kao i da je prijatelj sa Novakom Đokovićem. Oni su prevazišli sve gluposti, sve dobro nose, naročite negativne stvari koje se pojavljuju u štampi. Lepo je čuti da podržavaju jedan drugog”.

5.Životni i sportski moto?
“Jevreji imaju sjajnu izreku, ‘miš koji ima jednu rupu kratkog je životnog veka’. U prevodu mačka ga tu sačeka i on je gotov. U životu, čovek mora da ima više opcija. Recimo moj primer. Završio sam elektrotehnički fakultet. Bio sam šef elektrobiroa u tadašnjoj velikoj kompaniji INA. Uz to sam slikar, vajar, radim scenografije, dizajner sam enerijera, muzičar…Drago mi je da nisam miš sa jednom rupom. Svako dete ima neki talenat, ali bitan je rad. Kao dečak sam svirao harmoniku, gitaru, crtao sam, slikao, bavio se sportom…Tad me je motivisala majka, sad supruga Dragana koja me je primorala da slikam, da otvorimo naš atelje u Zagrebu”, konstatovao je Ivica Propadalo koji živi na relaciji Zagreb –Istra – Čačak.   

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU  odigrati na utakmicu  koja dolazi iz košarkaške Evrolige, BAJERN  – MILANO. Armani ima bolji skor, 1:2. POslednji meč dobio je klub iz Minhena sa 78:80. Rivali imaju identičan skor, 8:9. Pre dva dana oba tima su doživela poraze Nemci u Atini od Zelenih, a Milano je na svom parketu prepustio bodove Barseloni.

“Probajte sa više poena na utakmici od 166.5”, konstatovao je Ivica Propadalo.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pet 20:30 7434 EVRL Bayern – Milano up više (166.5) 1,90
Ukupna kvota1,90

Tako izgleda igrački predlog našeg današnjeg gosta, o kome ćemo u nastavku reći još po neki interesantan detalj. Pored slikarsva, muzike, scenografije, dizajna, skulpture, bavi se adaptacijama i uređenjem enterijera već dugi niz godina. Uredio je i obnovio preko 20 starih kamernih kuća, na ostrvu Mureter u Dalmaciji. Za svoje imanje u Istri, koje je krajem prošle godine uredio, a datira iz 17.veka dobio je veliko priznanje. Njegova Villa Folirantica je proglašena među TOP12 najlepših u Hrvatskoj, a nalazi se na sedmom mestu. Takođe, stan u Zagrebu u kojem Ivica Propadalo živi proglašen je u TOP 10 luksuzno i dizajnerski uređenih stanova u Hrvatskoj. Krajem 2018.godine u centru Zagreba uredio je svoj novi stvaralački prostor “Atelier Propadalo” u Ulici 54, po uzoru na kultni “Studio 54” u Njujorku.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com