fudbal

Petlići čačanske Slobode u Riminiju

U italijanskom gradu Rimini od 18. do 21. aprila održaće se najstariji i najveći fudbalski turnir za mlađe selekcije u Evropi. Srbiju, Čačak, FSS i FK Slobodu reprezentovaće selekcija petlića, dečaka rođenih 2007. godine, koji zajedno sa trenerima i grupom roditelja u sredu uveče kreću put Italije.

Detaljnije informacije o samom turniru dao nam je predsednik saveta roditelja mladih fudbalera Aleksandar Jovović – Zuc.

“U Riminiju će se takmičiti 240 ekipa različitih godišta, a naš tim će biti jedini predstavnik iz Srbije. U našem godištu su timovi iz Evrope, najviše iz Italije, Nemačke, Holandije, Belgije…Mislim da je ovo prvi nastup neke selekcije čačanske Slobode na jednom međunarodnom turniru, a podsetiću da je klub osnovan 1949. godine. Dečaci treniraju zajedno pet godina, ovo je neka kruna i nagrada za dosadašnji rad. Minule godine bili su četvrti u Srbiji u okviru “Fer – plej” lige i ovo je šansa da odmere snage sa vršnjacima iz Evrope”, istakao je Jovović.

Vaša selekcija igraće u Riminiju na golove dimenzija pet metara, sa osam igrača plus golman.

Da, igraće i na skraćenom terenu, od šesnaesterca do šesnaesterca, ali to za njih neće biti problem. Dugo su zajedno, a kao kuriozitet mogu da navedem podatak da svi pohađaju jednu školu i kad me na turnirima pitaju volim da kažem da su iz tri odeljenja i dve ulice. Nedavno nam se priključio mladi Perić koji jedini ne ide u OŠ “Dr Dragiša Mišović” i biće nam veliko pojačanje”.

Dečaci imaju maksimalnu podršku pre svega roditelja.

“Uspeli smo da omasovimo selekcije, da podignemo sve na jedan viši nivo. Imamo podršku kluba, ali veliku zahvalnost dugujemo roditeljima za sve što su do sad uradili. Roditelji su i za Italiju pružili finansijsku pomoć za troškove koje imamo u Riminiju, ali veliku zahvalnost dugujemo gradskim čelnicima Vladu Miliću i Nemanji Trnavcu, a pre svega gradonačelniku Milunu Todoroviću. Žao mi je što kompanija Sloboda nije prepoznala naš trud i pomogla deci da otputuju na turnir jer upavo ti dečaci predstavljaju našu poznatu firmu. Dobro, biće još akcija i prilika da kompanija Sloboda pomogne našu decu koja ne preskaču ni jedan trening. Skonili smo ih sa ulice, odvojili od savremenih pošasti i nadam se da ih vaspitavamo u sportskom duhu. Nemamo imperativ rezultata, ali smo deci predočili da svojim  ponašanjem na pravi način moramo predstaviti Srbiju i Čačak”, konstatovao je Jovović.

Otvaranje turnira u organizaciji UEFA Respect zakazano je za četvrtak. Utakmice se igraju na sedam različitih terena. Zatvaranje i dodela priznanja planirano je za nedelju kad se i vraćamo za Srbiju.      

Đurđe MEČANIN