ostalo

PET NA PET – Predrag Peđa Bojić: Najmlađi od trojice sinova govorio mu je da ne sme ni za koga da navija

Bojić iz igračkih dana pamti ulazak IMT-a u jugoslovensku elitu, ali i najteži poraz od Francuske sa Evropskog šampionata 2005. godine!

PET NA PET - Predrag Peđa Bojić: Najmlađi od trojice sinova govorio mu je da ne sme ni za koga da navija

Dok nije izrastao bavio se fudbalom da bi potom prešao na košarkaške terene. Igrao je za tad vrlo cenjen novobeogradski “22. decembar”, ali su njegov talenat prepoznali u Partizanu i angažovali ga. Predrag Peđa Bojić bio je član sjajne generacije crno –belih u kojoj su igrali Kića, Praja, Miško Marić, Boban Petrović

U IMT-u je proveo takođe nezaboravne godine jer je klub dve sezone bio pravi hit u staroj Jugoslaviji. “Mali” klub dobijao je velikane poput Partizana, Jugoplasike, Cibone… Nakon igračke karijere Predrag Bojić je završio Pravni fakultet, bio je uspešan košarkaški radnik, a za svoju životnu devizu izdvaja čuvenu izreku “U dobru se ne uznesi, u zlu se ne ponizi”. Sa najboljim namerama u nedelju je sastavio plemeniti listić, a potencijalni dobitak namenio je za SOS Dečje selo u Kraljevu. Pa da krenemo sa Peđinim odgovorima na MOZZARTOVIH pet pitanja.

1. Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport osim košarke i koji?
“Kao dečak sam igrao fudbal, ali kao i svim dečacima to je bila zabava. Potom sam izrastao pa sam prešao na košarku. Trenirao sam na Novom Beogradu dok me nisu zapazili ljudi iz Partizana. Tih godina uzeli smo duplu krunu, a potom sam sa IMT-om uzeo kup tadašnje države. Za IMT sam igrao šest sezona, a dve smo bili pravi hit lige, dobijali smo velikane Partizan, Cibonu, Jugoplastiku. Nastupao sam za subotički Spartak, OKK Beograd i okončao sam igračku karijeru. Nakon toga sam završio prava”.

2. Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Uvek su mi najbolji sportisti bili uzori. Košarka je tad bila u prvom planu. Ipak, izdvajam Praju i Kiću, igrao sam sa njima i to mi je bila velika privilegija i čast”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?
“Imam trojicu sinova, a najmlađi je, dok sam bio funkcioner u Savezu, govorio ‘moj tata ne sme ni za koga da navija’. Neka ostane tako”.

4. Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
Pamte se pobede, ali i porazi. Često sam bio presrećan, međutim, tuga nakon poraza duže traje nego sreća. Iz igračkih dana nikad neću zaboraviti kad smo iz Prve ‘B’ lige ušli u elitu. Već u prvom kolu dobili smo Partizan, potom Cibonu, Jugoplastiku…Ali, nažalost, dublji trag je ostavila 2005. godina i Evropski šampionat za košarkaše. Bio sam funkcioner u Savezu, a mi smo u Novom Sadu izgubili od Francuske i nismo ni stigli do naredne faze i Beograda. Taj 20. septembar nikad neću zaboraviti, želeli smo medalje, ali smo ostali bez odličja. Poraz sam veoma teško podneo”.

5. Životni i sportski moto?
“Život nam donosi lepe i manje lepe stvari. Međutim, mora se posmatrati sa pozitivne strane, ići hrabro, tako sam vaspitavao i decu. Volim da kažem ‘u dobru se ne ponesi, u zlu se ne ponizi’. Tako je najbolje”.

Bonus pitanje: Šta u Mozzartu odigrati na utakmicu iz Serije “A”, BOLONJA – PARMA. Domaći imaju bod manje od rivala. Timovi se nadaju da su izbegli najgore, ali svaki bod je dobro došao. Bolonja je imala niz od četiri dobra rezultata koji je prekinuo Milano. Parma, verovali ili ne, ima čak pet poslednjih remija. Čak i tri poslednja međusobna okršaja okončana su podelom bodova.

“Jedan, iks uz tri plus”.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com