ostalo

Humanitarni tiket u podne: Gorčin Stojanović tipuje za Svratište za decu ulice

Poznati reditelj, kolumnista, analitičar, veliki navijač Partizana pokušao je da nađe pet utakmica na kojima će doći tri plus!

Humanitarni tiket u podne: Gorčin Stojanović tipuje za Svratište za decu ulice

U MOZZARTOVOJ društveno odgovornoj akciji “Humanitarni tiket u podne” plemeniti listić danas sastavlja srpski reditelj Gorčin Stojanović. Poznat je i kao pisac kolumni u više listova, a i kao analitičar i komentator dnevnih i političkih dešavanja kod nas. Trenutno je na dužnosti umetničkog direktora JDP –a. Odrastao je u Sarajevu kao navijač Partizana jer je to porodična tradicija koja traje generacijama. Evropsku košarku prati veoma malo. Ništa mu se ne dopadaju formati takmičenja, ali se zato nada Jokićevom NBA prstenu.

A Ligu Evrope osvojiće Partizan, normalno”, kaže poznati reditelj.

Na pitanje da li je svojevremeno trenirao neki sport i koji Gorčin nam je odgovorio?

Basket smo igrali po ceo dan, a treniranje uopšte nije bilo školski naivno. Ovo, naravno, nije isključivalo i bavljenje svim drugim sportovima i fizičkim aktivnostima, od badmintona i stonog tenisa do skejborda i bickla. Ili odbojke preko štange za trešenje tepiha…”.

Evo šta je potrebno da “prođe” da bi kompanija MOZZART po izboru našeg gosta donirala 118.000, 00 dinara Svratištu za decu ulice u Krfskoj 7A u Beogradu.

Sve utakmice na dobrotvornom tiketu uglavnom kreću u 20.45, IPSVIČ – DŽILINGEM. Domaći imaju niz od deset utakmica bez poraza, na poslednje četiri ostvarli su toliko pobeda. Gosti imaju učinak 2:1:2, na poslednjih pet mečeva, a jedan poraz su doživeli upravo od Ipsviča. Međusobni skor je 6:1:3, a poslednji okršaj dva kluba dobili su domaći sa 1:0.

Tri i više golova”.

Engleski LDV kup, OKSFORD – PORTSMUT. I Oksford ima samo jedan poraz na deset mečeva. Rivali su prekinuli lošu seriju sa dve pobede. Poslednji meč današnjih rivala dobio je domaći tim sa 2:1, a ukupni skor je 5:4:4. Uglavnom mreže ne miruju kad igraju dva tima.

Tri plus”.

FOREST GRIN – KOVENTRI kao sledeći par na plemenitom tiketu. Na poslednjih sedam mečeva domaći tim ima pet pobeda i dva remija. Koventri ima seriju od šest pozitivnih ishoda koja je prekinuta poslednjim porazom od 4:0. Istorijski gledano skor je 2:0:1, a poslednji okršaj dobio je Koventri, nakon penala.

Minimum tri gola na utakmici”.

I dalje smo na Ostrvu, VIMBLDON – LEJTON. Nakon tri poraza Vimbldon je dobio svoj poslednji meč. Na poslednje tri utakmice domaćih palo je četiri i više golova. Dva poraza Lejton je zamenio remijem i trijumfom. Istorija kaže, 1:1:0 u korist domaćih, sa malo pogodaka.

Kontriram statistici, tri plus”.

I peti meč iz Engleske, SANDERLEND – GRIMZBI. Domaći imaju seriju od,dva remija, dve pobede pa poraz. Grimzbi igra po sistemu toplo – hladno, niže poraze pa pobede. Sva četiri međusobna okršaja dobio je Sanderlend.

Da završimo kako smo i počeli sa tri i više golova”, zaključio je Gorčin Stojanović koji nam je otkrio ko mu je bio sportski uzor u tinejdžerskim danima i koji sportski klub nosi u navijačkom srcu?

Zapravo sam više sportskih veličina imao sreću i da upoznam, bar na kratko, pa su oni i ostavili traga, ne samo u sećanju, nego i kroz autograme. Dakle, u zdravstvenoj knjižici sam imao potpis velikog košarkaša zagrebačke Lokomotive i jugoslovenske reprezentacije, Nikole Plećaša, potom našeg i svetskog stonoteniskog dvojca sa titulom – Dragutina Šurbeka i Antuna Stipančića, a vrhunac je bio jedan ceo dan proveden sa Matom Parlovom, u njegovoj kući u Fažani, onog leta kad se spremao da posle evropske osvoji i svetsku profesionalnu titulu. Imao sam, dakako, i njegov potpis. Ali nisam imao potpis i nisam upoznao Krešimira Ćosića, svakako najvećeg našeg košarkaša. A našim najboljim fudbalerima smatram Safeta Papeta Sušića i Dragana Piksija Stojkovića. Ja sam treća generacija navijača Partizana u kući. To je, ako ne računam porodicu, prijatelje i pozorište, jedino čemu istinski i do kraja pripadam. Živeo sam u Sarajevu, Bosna je harala u košarci, a ja sam, valjda jedini u školi, navijao za Partizan. Partizan je mnogo više od kluba i mnogo više od sportskog društva – jedan oblik zavisnosti. Ne bolesne, patološke i takve koja uključuje mržnju na nekog drugog, nego onog najboljeg što podrazumeva vojničku čast – čojstva pre svega”.

MOZZARTOV Humanitarni tiket u podne kao i kompanijsko društveno odgovorno poslovanje do naredne nedelje podržaće plemeniti kladioci: košarkaški trener Saša Obradović, odbojkaški trener Daragan Kobiljski, doktor srpske književnosti Filološkog fakulteta BU Monja Jović, selektor kadetske reprezentacije Srbije Perica Ognjenović i televizijska voditeljka Maja Nikolić Japundža.