ostalo

PET NA PET – Milko Đurovski: Naš fudbal je usporen, a život u Beogradu ubrzan… Valjalo bi da je suprotno

Legendarni fudbaler okušao se u basketu i rukometu, ali “krivce” za fudbalsku posvećenost i danas vidi u ocu, Džaji, Duletu i Filetu!

PET NA PET - Milko Đurovski: Naš fudbal je usporen, a život u Beogradu ubrzan... Valjalo bi da je suprotno

Retki su sportisti koji su tokom uspešnih karijera oblačili opremu oba večita rivala. Legendarni fudbaler Milko Đurovski je jedan od njih. Sa dvanaest godina Zvezda ga je zapazila i dovela u svoje redove. Na Marakani je stigao do dve šampionske titule i dva kupa. Potom stiže u Humsku gde takođe osvaja više trofeja. Dubok trag ostavio je u holandskom Groningenu gde i dalje ima status mega zvezde. Upisao je i više reprezentativnih nastupa, a nakon igračke karijere posvetio se ternerskom pozivu. Živi u Sloveniji gde smo i pronašli legendarnog Milka Đurovskog koji je prihvatio poziv da uskoro učestvuje u MOZZARTOVOM Humanitarnom tiketu u podne.

Na prva uobičajena pitanja kako je, kako se bori, naš današnji gost odgovara da je odlično.

I dalje pomno prati sportska dešavanja, posebno fudbalska, i bavi se trenerskim pozivom. Naravno, gleda utakmice Zvezde i Partizana. Takođe, kontinentalne mečeve ali kaže da ih ima previše. Možda nije sve po Milkovom ukusu, malo je usporena igra, naročito naših timova,  ali šta je tu je.

Maribor, pored kog Milko živi, nije daleko od Srbije pa planira neki dolazak u Beograd. Srpsku prestonicu voli, ali više iz nekog svog perioda. Kad je harao beogradskim terenima, prvi patentirao helanke, pocepane farmerice, izjavljivao da led stavlja u viski, a ne na koleno…  Za razliku od usporenog domaćeg fudbala legendarni napadač kaže da je život u današnjem Beogradu isuviše ubrzan za njega. Svestan je da to možda dolazi sa godinama.

Rado se seća perioda kad je bio na vrhuncu popularnosti. Kad je pevušio i snimao pesme, želeo da se oproba i dokaže na više polja…I tad je voleo klasiku, sad sluša operu. Bio je pomalo kontroverzan jer su navijači to voleli, a danas smireno odgovara na naša pitanja.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?
“U dvorištu smo nekad imali koš okačen na drvo pa smo kao dečaci igrali basket tri na tri, dva na dva…U školi sam igrao rukomet, a ljubav prema fudbalu usadio nam je tata”.

2. Da li je postojao sportski, životni, uzor u danima odrastanja?
“Kao dečak navijao sam za Crvenu zvezdu pa je logično da sam voleo Dragana Džajića, ali Džaju nisam uživo gledao. Naravno, pored Džaje, uzori su mi bili Dule Savić i Zoran Filipović”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?
“Klubovi. Kao dečak navijao sam za Zvezdu koja je pod brojem jedan. Potom sledi Partizan”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Pre svih duele protiv Partizana kad sam za Zvezdu davao golove već u prvih pet minuta duela. U dresu Partizana pamtim meč sa Seltikom. Tad sam dao treći i namestio četvrti gol za naš prolaz dalje”.

5.Životni i sportski moto?
“U sportu i životu treba težiti pobedi. Učiniti nešto značajno po čemu će te pamtiti. Imao sam sreću da neke stvari radim mlad. Recimo da snimam pesme”, konstatovao je Milko koji je nedavno opširan intervju dao Nedeljniku i kolegi Branku Rosiću. Toplo ga preporučujemo kao štivo.

Bonus pitanje: Šta u Mozzartu odigrati na utakmicu iz Lige šampiona BAJERN – TOTENHEM. Statistika glasi 1:0:1, uz najubedljiviju pobedu Bavaraca od 7:2. Klub iz Minhena ima suficit od pet bodova u odnosu na goste. Posle četiri pobede, uz gol razliku 16:0, Bajern je pokazao ranjivost, ima dva neuspeha. Totenhem je na deset mečeva doživeo samo dva poraza , od Mančestera i Liverpula.

“GG”.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com
FOTO: MN Press