ostalo

PET NA PET – Antonio Petković: Sportistima iz Šibenika uzor je bio veliki Dražen Petrović

Hrvatski vaterpolo reprezentativac rado se seća utakmica koje su ga dovele do srebrnih medalja na SP i OI

PET NA PET - Antonio Petković: Sportistima iz Šibenika uzor je bio veliki Dražen Petrović

Antonio Petković (©MN Press)

Rođen je u Šibeniku gde je započeo vaterpolo karijeru. Igrao je za Mladost, Napulj, Veronu u kojoj je bio najbolji strelac italijanske Serije A sa zavidnih 70 golova. Sa reprezentacijom Hrvatske stigao je do dve srebrne medalje na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Dobitnik je najvećeg državnog sportskog priznanja u Hrvatskoj.

Trenutno, zbog korone, boravi u Šibeniku, ali i narednu sezonu igraće za francuski Nojsi la Sek koji će predvoditi srpski trener Stefan ĆirićAntoniju Petkoviću, pored reprezentativnog asistenta Srbije Dejana Savića, društvo će praviti i srpski vaterpolista Viktor RašovićPetković će učestvovati u MOZZARTOVOJ društveno odgovornoj akciji “Humanitarni tiket u podne”, a danas je gost našeg portala u rubrici “Pet na pet”.

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim vaterpolom?

“Iskreno voleo sam fudbal, ali tata me odveo na bazen. Odmah sam zavoleo plivanje, a potom i vaterpolo. Zahvaljujući sportu stekao sam veliki broj prijatelja”.

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

”Ljudima rođenim u Šibeniku, ali ne samo nama, uzor je bio Dražen Petrović. Najbolji primer kako mora da se ponaša vrhunski sportista, ne samo u sportskom, već u ljudskom, etičkom i na svakom drugom planu. Draženom se uvek ponosimo”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Naravno, Šibenik gde sam počeo da igram vaterpolo. Potom, Mladost jer sam ‘Mladostaš’, ali i svaki drugi klub za koji sam igrao. Uvek sam ostajao po tri, četiri sezone i u svakom klubu sam ostavio svoj pečat. Kada je fudbal u pitanju, imao sam sreću da igram i živim u Milanu. Za tri godine Rosonere sam gledao bezbroj puta pa navijam za Milan. Uz njih volim madridski Real”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

”Ima više takvih događaja odnosno utakmica. Sa ekipama za koje sam nastupao zaista bezbroj. Kada je Šibenik igrao LEN kup imali smo veoma mlad tim i svaki meč bio nam je istorijski. Iz reprezentativnog staža izdvajam dva polufinala koja su nas dovela do finalnih mečeva na Svetskom prvenstvu odnosno Olimpijskim igrama. U Kazanju, sa Grčkom, odigrali smo 10:10, usledili su peterci i pravo ludilo. Prošli smo u finale kao godinu dana kasnije kada smo dobili Crnu Goru sa 12:8”.

5. Da li imate životni ili sportski moto?

“Tokom života i sportske karijere trudio sam se da budem radnik, pošten čovek i da se maksimalno posvetim sportu. Ko želi vrhunsku karijeru, koja će da traje, mora da se odrekne mnogih stvari. Dok su drugari izlazili ja sam trenirao i odlazio na počinak jer me je sledećeg dana čekala utakmica. Sada nisam mladić od 20 godina, ali mogu da izdržim maksimalno naporan trening. To je jedini recept za uspeh svih budućih sportista”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu JUVENTUS – LEĆE. Stara dama ima bolji skor 15:7:3, ima najubedljiviju pobedu od 4:0, ali su poslednja dva okršaja završena sa po1:1. Juve je lider mada ga neboplavni sustižu. Klub iz Torina nije se proslavio protiv Milana i Napolija, ali je sa 2:0 dobio Bolonju. Rosoneri su dobili Leče sa 4:1. Trener Mauricio Sari susreće se sa više kadrovskih problema.

“Možda od dva do četiri gola”.

Pogledajte MOZZART NJUZZ, vaš prozor u svet sporta…

PIŠE: Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com