ostalo

U nedelju se nastavljaju Sportske igre mladih

Sportske igre mladih (SIM), čiji je jedan od domaćina Čačak, biće nastavljene u nedelju na terenima Sportskog centra “Mladost” učešćem najmlađih u nekoliko disciplina.

Ove godine Čačak je 10. juna, zbog uspešno primenjenih epidemioloških mera, bio jedan od retkih gradova koji je dobio priliku, da u vreme pandemije korona virusa, organizuje u okviru SIM takmičenja u tenisu, stonom tenisu i šahu.

Obzirom da je zdravstvena situacija u Srbiji povoljna, doneta je odluka da se igre nastave.

Koordinator SIM Ivana Vukajlović, izjavila je da osnovcima imaju priliku da se pokažu u nekoliko sportskih disciplina.

“Deca ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji druženja i zdravog načina života. Pobednik ide na republičko takmičenje koje će biti održano u Brzeću, a državni pobednik potom ide na regionalno takmičenje u Split”, objasnila je Vukajlović.

Ona je podsetila da je Čačak prošle godine predstavljala mlada teniserka Sara Đunisavljević, koja je odnela pobedu u finalu.

Gosti Čačka u nedelju će biti juniori Košarkaškog kluba „Partizan“, kao i predstavnici NIS, koji je jedan od pokrovitelja takmičenja i revijalne utakmice između čačanskih srednjoškolaca i juniora KK „Borac“ Čačak i KK „Mladost“ Čačak.

DIrektor SC “Mladost” Miloš Stevanović, istakao je da su preduzete sve epidemiološke mere i da je to prva sportska manifestacija posle duže vremena.

“Tereni SC ‘Mladost’ spremno dočekuju sve učesnika, biće ograničen broj ekipa i takmičenja, ali sve u cilju da sva deca budu bezbedna i zdrava”, naveo je Stevanović.

Zamenik gradonačelnika Čačka, Vladan Milić, rekao je da će lokalna samouprava podržala ovu manifestaciju čije svečano otvaranje je zakazano za nedelju u 10:00 sati.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva.

Već 24 godine osnovcima i srednjoškolcima iz Hrvatske, deset iz Bosne i Hercegovine i sedam iz Srbije omogućeno je potpuno besplatno učestvovanje u takmičenjima, u deset sportskih disciplina (mali fudbal, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, odbojka, igra između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah).

Ideja Igara rasla je iz godine u godinu i one su postale prepoznatljiv brend, koji se danas razvija i u zemljama regiona, ali i Evrope.

U projektu Sportske igre mladih u Srbiji, prošle godine učestvovalo je 75.024 takmičara, a u regionu više od 202.000 dece i mladih.

Učesnici Sportskih igara mladih u Srbiji su u 2019. bili mali sportisti iz 187 gradova i opština.

Prošle godine, 289 takmičara i članova delegacije Srbije je učestvovalo na Međunarodnom regionalnom finalu SIM u Splitu

Čačak se u projekat SIM uključio 2018. godine i bio izuzetan organizator igara na terenima SC „Mladost“.