kosarka

Danilović u Čačku: Sve spremno za početak sezone

Na sastanku rukovodstva Košarkaškog saveza Srbije (KSS) i predstavnika Regionalnog košarkaškog saveza Zapadne Srbije u Čačku, razgovaralo se o početku takmičenja u drugačijim okolnostima uzrokovanim epidemijom korona virusa.

KSS nedavno je doneo odluku o broju testova na COVID-19 po igraču, a sve u cilju da se sačuva zdravlje svih.

“Predvideli smo dosta mera, najvažniji dokument koji smo izdali jeste protokol o organizaciji utakmice. Naravno da ne možemo da tražimo velike zahteve od klubova koji su amaterski i poluamaterski, ali je najvažnije zdravlje igrača i svih aktera takmičenja”, izjavio je potpredsednik KSS zadužen za takmičenje Dušan Projović.

On je apelovao na sve da deluju preventivno.

Predsednik KSS Predrag Danilović, rekao je da je Upravni odbor doneo odluku o pomoći klubovima tokom trajanja pandemije korona virusa.

“Četrdeset odsto članarine koja pripada KSS se vraća klubovima po izvršenoj uplati, svim klubovima, svim ligama. Do sada samo učestvovali sa po 50 odsto troškova za juniorsku i kadetsku ligu, a od ove godine ćemo u potpunosti pokriti troškove prevoza ekipa, sudija i delegata”, objasnio je Danilović.

KSS već petu godinu zaredom u saradnji sa FIBA sprovodi projekat adaptacija školskih sala, odnosno zamena dotrajalih košarkaških konstrukcija.

“Sada je moguće uz pomoć mehanizma sa električnim pogodnom da visina table bude 2.60. To je pre svega bitno za najmlađe koji treniraju u osnovnim školama kako bi imali mogućnost da skroz izvrše obuku, jako je teško da daju koš na 3.05”, rekao je koordinator projekta “Adaptacije školskih sala” Boško Adžić.

Javni konkurs se raspisuje za svih sedam košarkaških regiona.

“Taj projekat na godišnjem nivou iznosi oko 20.000 evra, odnosno ovo je peta godina gde je do sada uloženo oko 100.000 evra. Kada završimo projekat u ovoj godini to će biti više od 60 škola širom Srbije u kojima je izvršena adaptacija”, naveo je on.

Ove godine iz regiona Zapadne Srbije i Raško Kosovsko-metohijskog, nismo poslati zahtevi klubova.

Adžić smatra da je donekle reč o neverici da će se ovako nešto sprovesti.

“Ove godine u planu je bilo ulaganje u osam sala, a stiglo je deset zahteva. Odlučili smo da ipak uložimo u svih deset, opredelićemo dodatna sredstva da bi svi klubovi dobili tu investiciju”, zaključio je Adžić.