rukomet

Reprezentativka Aleksandra Vukajlović uskoro prelazi u DVSC Debrecin

Aleksandra sa puno uspeha nosi dres Bekeščabe, ali od jula menja sredinu!

Najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Ceca Kitić rođena je 7. juna. Ovu priču namerno počinjemo upravo sa tim podatkom jer je mlada i izuzetno perspektivna rukometašica Aleksandra Vukajlović rođena upravo tog datuma 1997. godine.

“Zbog toga na leđima, i sad, u mađarskoj Bekeščabi, za koju nastupam, nosim broj sedam”, kaže Aleksandra Vukajlović.

Srpska reprezentativka, parafirala je novi ugovor, ali sa klubom iz Debrecina. Novi ugovor važi od 1. jula ove godine i ovo je za mađarski, ali i srpski rukomet top vest.

“Sezonu zaključujem u Bekeščabi, a novi je parafiran na dve plus jednu sezonu. Klub je visoko kotiran u Mađarskoj i redovan je učesnik kontinentalnih takmičenja. Posle Budimpešte Debrecin je jedan od najvećih gradova našeg suseda. Pored mene u DVSC Debrecinu nastupa i jedna crnogorska reprezentativka”.

Kad smo kod reprezentacije, ali srpske, na spisku ste selektora Ljube Obradovića.

“Upravo u Mađarskoj, u Đeru, od 20. do 22. marta igramo kvalifikacije za Olimijadu u Japanu. U grupi su Rusija, Kazahstan, Srbija i domaćin Mađarska”.

Sjajna rukometašica i reprezentativka Srbije potiče iz sportske čačanske porodice. Mama Marija, devojačko prezime Čolović, svojevremeno je veoma uspešno igrala košarku i bila kapiten ŽKK Gradac koji je tada bio u najvećem usponu, takmičio se u eliti i dupke je punio dvoranu kraj Morave. Tata Dejan Vukajlović, poznatiji kao Vukas, bio je velika rukometna nada, ali se više ostvario kao trener i rukometni funkcioner.

Da, prevagnuo je tatin rukometni gen. Tata je inače bio predsednik RSMO, a sad je  delegat pri RSS. Moram priznati da je ljubav prema sportu potekla iz porodice i da sam prvo krenula sa odbojkom. Kratko sam se zadržala i već u šestom razredu povučena dobrim igrama ŽRK Čačak prešla sam na rukomet. Već u sedmom razredu debitovala sam za seniorski sastav i tad sam jakom Zaječaru postigla sedam golova”.

Odmah se videlo da je Aleksandra nadarena za rukomet i uz stručan rad u klubu brzo je napredovala.

“Sve se dešavalo kao na traci. Bilo mi je dobro u ŽRK Čačak, ali sticajem okolnosti prešla sam u Kikindu, u tamošnjem klubu se takođe odlično radilo. Imali smo mladu ekipu koja je igrala u eliti i koja je osvojila prvenstvo i Kup Vojvodine”.

Po završetku trećeg razreda srednje škole Aleksandra je prešla u Jagodinu.

“I u Jagodini je bio odličan stručni rad, uspela sam da postanem najbolji strelac, najbolji penaldžija i MVP regularnog dela elitne lige”.

Dobre igre zapazili su i selektori kadetske i juniorske reprezentacije Srbije pa je Vukajilovićeva igrala na svetskoj juniorskoj smotri u Zagrebu, a potom je zaigrala i na EP u Valensiji na koje je praktično odvela svoje vršnjakinje jer je u kvalifikacionom meču sa Slovačkom postigla deset golova. Vrlo rano ste se otisnuli u inostranstvo…

“Igram za Bekeščabu u kojoj se takođe izuzetno radi. Imamo sjajne uslove i solidan budžet koji je sigurno veći nego što se recimo u Čačku izdvaja za celokupni sport”.

Ženski rukomet u Mađarskoj je izuzetno popularan.

“Popularan i puno se ulaže u ženski rukomet. Primer, Đer ima milionski budžet, tačnije oko sedam miliona…potom ne sme se zaboraviti na Ferencvaroš. Liga ima četrnaest ekipa, dve ispadaju, a prvih pet mesta vodi u Evropu. Utakmice su izuzetno posećene, tačnije krcate navijačima, karte su za naše uslove skupe, a gostujući timovi bez tri puna autobusa ne kreću na stranu. Jednostavno živi se za rukomet”.

Aleksandra ne zaboravlja da pomene svoju braću.

“Da, Dušan i Stefan su braća koja treniraju košarku, a šta bi drugo u Čačku, i eto povukli su gen na mamu”.

Aleksandra koja može da odigrra na sve tri bekovske pozzicije, ali najčešće, kao i Ceca Kitić, igra srednjeg beka.

Još jedan interesantan podatak u vezi sa Aleksandrom.

“Tokom osnovne škole učila sam sa sad poznatom srpskom teniserkom i reprezentativkom Ivanom Jorović kojoj želim najbolje rezultate”, zaključila je  buduća rukometašica DVSC Debrecina Aleksandra Vukajlović.

Srpkinje u Đeru, u okviru olimpijskih kvalifikacija,  prvo igraju sa Rusijom (20.03), Mađarskom (21.03) pa Kazahstanom (22.03). Kineskinje su odustale od kvalifikacija za OI u Tokiju, pa su umesto njih “uskočile” rukometašice iz Kazahstana, a prve dve selekcije idu u Japan.

IZVOR: MOZZART SPORT