automoto

Čačak u epicentru drifterske groznice

Prognoza za vikend – buka, škripa guma i grmljavina iz auspuha na stazi Autoprevoza u Konjevićima

Obećali su dim, ali ne i požar! Bez dileme, Čačani već dobro znaju kako se zenice širom otvaraju kada miris zapaljenih pneumatika para nozdrve, a vozila vrte po pisti auto – baze Autoprevoza u Konjevićima. To je opisni scenario otvaranja i ovogodišnje drift sezone. Za Čačak, ovo je već deveta trka ovoga tipa, računajući  majske i jesenje drifterske seanse koje po nepisanom pravilu najviše poklonika okupljaju baš u gradu na Moravi. Trebalo bi da bude izuzetno zanimljivo, a pošto i metearološke službe obećavaju sunčane dane, nema ni jednog razloga da ove godine spektakl ne prevaziđe sve ono što je ovaj sport već pokazao i dokazao.

Šta ćemo za vikend gledati u Konjevićima? To je dobro pitanje, pošto organizator s ponosom ističe da se trka po FIA kalendaru boduje kao takmičenje Centralnoevropske zone (CEZ). Za nadmetanje je prijavljen je 31 vozač iz zemlje i inostranstva. Bitno je reći da će se za volanom naći bračni par iz Mađarske, tri vozača iz Hrvatske, jedan iz Turske i čak četri iz Bugarske. U subotu se voze kvalifikacije za SDC i za “Day of champions”, a u nedelju ćemo pratiti nadmetanje po dva vozila na pisti u konkurenciji TOP 32, odnosno TOP 16.

Kada je reč o tehničkim detaljima, ove godine se vozi na stazi koja je obeležena novom bojom. Za neupućene, dobro je reći da će nova konfiguracija dodatno povećati zahtevnost piste, što će posledično uticati na atraktivnost i neizvesnost takmičenja. Većina damaćih vozača je unapredila i poboljšala svoje automobile, a neki su uoči starta sezone nabavili i nova vozila. Naravno, tu su i motocikli na tri točka, izložba posebno doterivanih automobila i još mnogo toga… Zato bi bilo šteta ne svratiti do Konjevića, i prisustvovati događaju koji Čačak promoviše u regionalni centar sporta koji je u širom Evrope već decenijama u ekspanziji.

PIŠE: Miloš MILIĆ