ostalo

Milorad postao Iron man!

Na triatlonu u Kopenhagenu, Čačanin Milorad Obradović je prošao 3.8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje bicikla i 42 kilometra trčanja za 12 sati i 32 minuta

Isplivaš 3.800 m, izvoziš na biciklu 180 km i istrčiš 42.195 m, za manje od 15 sati i 45min i postaneš “Iron man” ili čovek od čelika. Triatlon – Ironman se smatra najtezim jednodnevnim sportom na planeti.

Prolazak kroz cilj

Na ideju da se organizuje jedno ovakvo takmičenje došli su američki marinci, stacionirani na Havajima, koji su slobodno vreme u bazi na Havajima koristili vredno trenirajući. Kako nisu mogli da se dogovore ko je od njih najbolje spreman a bili su odlični u različim disciplinama, rešili su da snage odmere u plivanju, vožnji biciklom i trčanju maratona. Prvo takmičenje održano je baš na Havajima, kasnije je ovaj triatlon, sa tim distancama postao jako popularan i prilično komercijalizovan.

 Nakon godinu dana pripreme i neverovatne posvećenosti obistinio se veliki san. Kada sam prvi put čuo za ovu trku u detinjstvu, mislio sam da je takav vid atletskih sposobnosti namenjen samo za neke izuzetne i specijalne ljude. Ali danas se ne bih složio sa tim jer je ova trka dokaz da ta specijalnost i izuzetnost leže u svakom čoveku. Samo je pitanje da li smo zaista spremni da poželimo snove koje prevazilaze naša ograničenja, mentalna ili fizička. A zvuči tako lako, jer zapravo to radimo lako i često. Ali poželeti iz sve snage i staviti svoje telo i psihu na test izdržljivosti u dnevnoj rutini je izazov za svakog pojedinca. Nema izgovora za svet koji vam se ne dopada, svet leži u vašim rukama— rekao je  Milorad Obradović, koji se posebno zahvalio svim ljudima koji su bili sa njim na ovom neverovatnom putovanju.

— Ovo je individualni sport ali kroz cilj ne prolazite sami, već su tu svi ljudi koje volite i koji su vas podržavali na tom putu. Pre svega sam zahvalan mom bratu Dejanu Obradoviću koji je sve vreme bio uz mene i u najtežim trenucima mi dao snagu i podršku sve do kraja trke. Trku sam takođe prešao zajedno i sa mojim roditeljima, prijateljima, kolegama sa posla i svim drugim dragim ljudima koji su se interesovali i pomagali mi u ostvarenju ovog cilja — rekao nam je Milorad.

Inače, triatlon je najbrže rastući rekreativni sport na svetu, prema broju učesnika, a tako je i kod nas. Kraća distanca, sprint triatlon, idealna je za spremnije rekreativce i idealna za početak bavljenja ovim popularnim sportom.