kosarka

Dvojica košarkaša Borca na spisku U18 reprezentacije Srbije

Dvojica mladih košarkaša Borca, članova kadetske ekipe koja je osvojila prvenstvo Srbije, dobila su poziv da se priključe pripremama U18 reprezentacije Srbije.

Stefan Janković

Reč je o Đorđu V. Ćurčiću i Stefanu Jankoviću, koji su dali ogroman doprinos istorijskom trijumfu Borca pre dva vikenda. Obojica su sedamnaestogodišnjaci (2004. godište), Ćurčić igra na bekovskoj, a Janković na centarskoj poziciji.

Na spisku selektor U18 reprezentacije Vladimira Đokića nalazi se 18 košarkaša koji će se pripremati za učešće na FIBA Čelendžeru od 3. do 8. avgusta 2021.

– Još ne znamo gde će se održati Čelendžer, odnosno ko će biti rivali. U svakom slučaju, u sklopu priprema smo zakazali dve utakmice sa U18 reprezentacijom Rusije na Zlatiboru, u Vršcu četiri meča, dva sa U18 Slovenijom i dve protiv vršnjaka iz Crne Gore. Na kraju, u Zrenjaninu ćemo odigrati dve utakmice sa U18 Makedonije – kaže Đokić.

U18 muška reprezentacija Srbije okupiće se 21. juna u Beogradu i odmah otputovati na Zlatibor, gde će trenirati do 7. jula. Nakon toga ekipa se seli u Vršac i nastavlja pripreme do 18. jula, kada prelazi u Zrenjanin, gde ostaje do 2. avgusta i kraja priprema.

Đorđe Ćurčić

Đokić objašnjava i strategiju pozivanja igrača u naš juniorski nacionalni tim ovog leta.

– Prvobitan spisak je morao da bude promenjen usled prošlogodišnjeg odlaganja Evropskih prvenstava zbog pandemije korona virusa. Ove godine, ideja je bila da igrači 2003. godište budu nosioci reprezentacije, uz nekoliko jako perspektivnih igrača rođenih 2004. godine. Generacija 2003. je izuzetno talentovana, međutim, pošto ovog leta ponovo nema Evropskog prvenstva, najperspektivniji momci koji trenutno mogu da donesu prevagu i mogu da budu konkurentni prebačeni su u U19 reprezentaciju. Onda smo se dvoumili da li da podmladimo U18 ekipu, jer će se sledeće godine najverovatnije igrati Evropski šampionat na kome će imati pravo da igraju 2004. i mlađi… Pošto ću biti selektor tog tima, u dogovoru sa KSS i potpredsednikom za mušku košarku Nenadom Krstićem, odlučili smo da ekipu podmladimo godinu dana i već sada uđemo u dobar sistem rada i treninga, da bi sledeće godine nadogradili započeto ovog leta sa tim igračima kao bazom. Na aktuelnom spisku nema igrača 2005. godište, iako sam zapazio par izuzetno talentovanih momaka, ali, opet, u dogovoru sa KSS ih nismo stavljali na naš spisak jer imaju takmičenje u svom U16 uzrastu – objasnio je Đokić.

Izvor: Morava info