fudbal

Srbin novi vlasnik Sautemptona

Fudbalski klub Sautempton potvrdio da je Sport Republic, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe, preuzeo kontrolni deo u vlasništvu tog kluba. Šolak je rekao da ima veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave i da je Sport Republic osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jedinstveno na tržište.

Sport Republic je investiciona firma koja se bavi sportom i zabavnom industrijom. Oni su kupili deonice koje su prethodno bile u vlasništvu Kineza Gaa Jišenga i sarađivaće sa Katarinom Liber, koja je zadržala manjinski udeo.

„Tokom protekle dve godine, zajedno sa vlasnicima deonica našeg kluba, bili smo u potrazi za novim partnerom koji će voditi klub u budućnosti. Danas smo našli savršeno rešenje. Sport Republic je grupa iskusnih investitora, sa velikim iskustvom u elitnom profesionalnom sportu. Takvu kombinaciju je veoma teško naći, ali zadovoljni smo što je postignut dogovor koji će osigurati naš klub na duže staze“, navodi se u saopštenju Martina Semensa, prvog čoveka kluba.

Šolak, inače glavni investiror konorcijuma Sport Republic, takođe nije krio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

„Zajedno sa svojim partnerima, imam veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave, i Sport Republic je osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jednistveno na tržište. Sautempton ima sve kvalitete koje smo tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji. To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača. Presrećni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Sautempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo“, navodi Šolak.

Sport Republic je investiciona kompanija sa sedištem u Londonu, koju su osnovali Henrik Kraft i Rasmus Ankersen, inače nekadašnji direktor u Brentfordu, a čiji je glavni investitor Dragan Šolak. Vizija kompanije je da primene prave osobine i analitiku da bi pomogli fudbalskim klubovima da dostignu svoj potencijal, a ulaganje u Sautempton bi trebalo da bude samo prvi u nizu takvih projekata.

Dragan Šolak je pored toga što je glavni investitor novih vlasnika Sautemptona i osnivač i predsednik Savetodavnog odbora United grupe. Pod njegovim vođstvom United grupa je izrasla u lidera u sektorima telekomunikacije i medija u Južnoistočnoj Evropi. Jedan od važnih delova Grupe je United Media, vodeća medijska kompanija u regionu, koja obuhvata pet nacionalnih televizijskih kanala, preko 50 kablovskih, kao i 28 veb portala, kao i brojne novine, magazine i radio stanice.

„Sveci“ su trenutno 14. na tabeli Premijer lige, sa klupe ih predvodi Austrijanac Ralf Hazenhutl, a među najzvučnija igračka imena spada legendarni Teo Volkot, bivša zvezda Arsenala i reprezentacije Engleske.

Stadion „Sent Meri“ ima kapacitet od 32.384 mesta i važi za jedan od bučnijih u Premijer ligi. Ekipa koju predvodi Hazenhutl ima veliki potencijal, a prosečna starost tima je 26,7 godina.

Kada je reč o vrednosti, čak 11 igrača vredi 10 ili više miliona evra. Najvredniji igrač tima je kapiten Džejms Vord-Praus, centralni vezista koga specijalizovani sajt Transfermarkt procenjuje na čak 32 miliona evra, a odmah iza njega je poljski štoper Jan Bednarek koji vredi 22 miliona.