kosarka

Pilčević vodio Čačak 94 do ubedljive pobede protiv Proletera!

U okviru 13. kola Druge muške lige Srbije košarkaši Čačka 94 imali su priliku da na parketu dvorane kraj Morave ugoste igrače Proletera-Naftagas. Nakon 40 minuta velike borbe, pobedu je, a u skladu sa očekivanjima, upisao domaći tim, koji je slavio rezultatom 89:69 (26:14; 22:17; 21:21; 20:17), uprkos odsustvu brojnih važnih košarkaša, kao i prvog trenera Ivana Radovanovića, koga je zamenjivao Vojo Popović. Inače, upravo zbog nedostatka nekolicine prvotimaca, u roster je uvršteno nekoliko igrača iz mlađih selekcija Čačka 94, koji su iskoristili ukazanu im šansu!

Posle ovog trijumfa Čačani su zadržali poziciju broj tri u grupi B, sa skorom od 10 pobeda i tri poraza. Ostalo je da u narednoj, 14. rundi otputuju na megdan Beovuku 72, a nakon tog kola sledi dugo očekivani plej-of i ukrštanje sa grupom A.

Malo neočekivano, ali u meč su bolje ušli gosti, koji su brzo napravili seriju 5:0. Da se dodatno ne odlepe postarao se Gugović, koji je prodorom doneo prve poene domaćinu. Međutim, nije prošlo dugo, a Čačak 94 je sa par dobrih napada uspeo da promeni odnos snaga, pa je posle poena Adrića čak i poveo (10:7). Ali taman što je domaćin ušao u dobar ritam, dogodio se ogroman peh, jer je Matija Popović doživeo povredu ruke, što ga je odvojilo od parketa. To je znatno oslabilo već poprilično desetkovan Čačak 94. Gosti su osetili trenutak, pa su pojačali tempo igre, naročito iskusni Radulović. Čačani su uspeli da odole napadima rivala, pa su čak pred kraj deonice poveli sa najvećih +14 (26:12). Imajući sve u vidu, bio je to značajan podvig.

Na početku drugog dela igre Čačak 94 je vezao nekoliko loših rešenja u napadu. Tu lošu seriju prekinuo je kapiten Tresač košem van linije 6,75. Na njega se nadovezao Gugović, pa se situacija za tren promenila, a Čačani su čak došli do maksimalnih +15 (32:17). Čekala se reakcija gostiju. Tačku na seriju domaćina stavio je Rajanović košem sa distance. Ali taj potez nije probudio ostatak tima. Štaviše, Čačak je nastavio da kontroliše susret, uprkos skraćenoj rotaciji, pa je na veliki odmor otišao sa finom zalihom od 17 poena (48:31).

Trojkom Radića započelo je drugo poluvreme. Međutim, taj pogodak nije bio inicijalna kapisla da Proleter započne sa preokretom. Čačak 94 je, uz nešto više truda, uspeo da osujeti nastojanja rivala i da sačuva prednost od dve cifre. Najviše što je gostujući sastav prišao bilo je -11 (52:41). Da se još više ne približi postarao se Pilčević, koji je pogodio za tri. Ipak, Proleter je nastavio da stavlja na muke odbranu Čačana, kojima je dobrano falilo visokih igrača. Trud se gostima konačno isplatio, jer su posle trojke Davidovca prišli na minus šest (55:49). Uz dosta truda domaćin je uspeo da spreči protivnika da se još više približi. Štaviše, pred kraj treće četvrtine ponovo je vratio krupan kapital na svoj konto (69:52).

Odsudni deo igre gosti su zaigrali na sve ili ništa. Drugog rešenja nisu ni imali, jer su zaostajali čak 17 poena. Vreme je prolazilo, a do ozbiljnije reakcije Proletera nije došlo. A Čačak 94 je mudro koristio propuste rivala kako bi čuvao svoj suficit. Štaviše, posle poena Gugovića sa linije slobodnih bacanja, domaćin je došao do najvećeg plusa od 21 poena (72:51). Naravno, trener gostiju je po drugi put za manje od tri minuta pozvao tajm aut. Ali bilo je jasno da njegov tim posustaje, a da Čačak 94 sigurno gazi ka pobedi. Čak je dodatno povećao rastojanje u odnosu na protivnički tabor (79:44). Polako, ali sigurno, Čačani su privodili meč kraju pa su, bez obzira na brojne poteškoće, uspeli da na domaćem terenu savladaju Proleter.

KK Čačak 94: Pličević 23, M. Popović 2, Gugović 17, N. Popović 6, Tresač 14, Paunović 11, Krsmanović, Nikolić, Andrić 16, Kozoderović.

KK Proleter-Naftagas: Gligorin, Radulović 8, Roknić 10, Davidovac 21, Veljković, Radić 9, Gombar 6, Orlić 1, Ratković, Lazić, Rajanović 12, Stepanović 2.

Tekst: Nikola Minović/Kablarnet.rs