ostalo

Otvaranje terena Agaton Gajo Čakajac

Danas je, uz javni čas fizičkog vaspitanja u kome su učestvovali osnovci i profesori fiskulture, svečano otvoren novi sportski teren u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Čačku. Rekonstrukciju sportskog terena, koji sadrži dva košarkaška igrališta, teren za odbojku i teren za rukomet odnosno mali fudbal finansirala je Fondacija „Mozzart“. Teren je poneo ime legendarnog nastavnika fizičkog vaspitanja Agatona Gaja Čakajca.

Kompanija „Mozzart“, u svojoj velikoj društveno odgovornoj akciji „100 terena za jednu igru“, poklonila je gradu Čačku vredno sportsko zdanje, koje je simbolično otvreno tako što su svečanu vrpcu presekli supruga čika Gaja Margita Mara Čakajac, sin Ivan Čakajac,  gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor škole Milko Ikonić. Inače, posle Sokolane i Želovog igrališta ovo je treći teren obnovljen u Čačku. Prvi je nazvan po Urošu Tripkoviću drugi po Draganu Kićanoviću. Ovo je 98 obnovljeno igralište u Srbiji u režiji Mozzarta.

Uz veliki broj poznatih sportista poput Uroša Tripkovića, Nikole Jovanovića, Miloša Bohinjca, Milana Pece Petronijevića, Saše Saksona Ocokoljića, Raška Bojića, Marka Ivanovića, Dejana Džolija Mijatovića, Marka Marinovića, Feđe Sretenovića, Aleksandre Vukajilović, Snežane Jovanović, Zorana Biorca, Miloša Pejanovića, Milana Popovića, Dula Radovića, Aca Bjelića, Ilije Vulovića…prisutne su bile i ličnosti iz sveta umetnosti Dragana Vuković, Mima Karadžić, Jovan Tošić, Aco Erović…

Na ovoj manifestaciji je naglašeno da će teren imati veliki značaj za OŠ „Vuk Karadžić“ i razvoj sporta u Čačku, i istaknuto da generacije Čačana pamte i pamtiće još dugo legendarnog nastavnika fizičkog vaspitanja, Agatona Gaja Čakajca.

– Veliku zahvalnost dugujemo Fondaciji „Mozzart“ na ovom terenu, a mnogo je donacija Mozzart usmerio za Čačak. Takođe, Mozzart je sponzor i našeg košarkaškog kluba Borac, koji bez njih ne bi bio tako uspešan. Takođe pomagali su OB Čačak, Dom slepih, ŠOSO 1. Novembar, Zračak, KK Železničar… Dejan i Ivan Čakajac, sinovi legendarnog profesora Gaja, daju nam za pravo da verujemo da ljudi iz Čačka imaju društvenu odgovornost i nikada ne zaboravljaju svoj grad –  rekao je gradonačelnik Todorović.

O profesoru je govorio Uroš Tripkovića, bivši košarkaški reprezentativac i nekadašnji učenik ove škole, koga je Gajo naučio prvim košarkaškim koracima, njegov prijatelj professor fizike, direktor Vuka i sportski radnik  Danilo Beodranski, a na kraju i njegov sin Ivan, koji se zahvalio na izuzeznoj manifestaciji priređenoj u Čačku.

Javni čas fiskulture imao je humanitarni karakter, jer je Fondacija „Mozzart“ svaki potez i postignut poen đaka, nagradila izvesnom novčanom sumom, koja je preusmerena za lečenje učenice ove škole Đurđine Pavlović, koja boluje od cerebralne paralize. Ukupan humanitarni fond koji je Fondacija „Mozzart“ donirala za lečenje Đurđine iznosi 200.000 dinara.

Kako je rekao  jedan od voditelja manifestacije, poznati sportski komentator Slobodan Šarenac,  plejadi legendarnih čačanskih košarkaša, danas se pridružio čovek koji nije bio košarkaš, ali je svojim radom doprineo stasavanju generacija koje su iz školskog dvorišta naučile da vole i žive košarku, i odakle su preko Borca, odlazile u košarkaški svet.

Jer kako je nastavnik Gajo govorio – Stoj pravo, pričaj malo – Igraj košarku!

AGATON GAJO ČAKAJAC

Rođen je 06.07. 1936. godine u Slatina pokraj Čačka. Roditelji su mu bili majka Nada i otac Ljubiša Čakajac. U Slatini je završio osnovnu školu, nakon koje je učio Srednju učiteljsku školu u Užicu. Kao učitelj prvi posao dobija u mestu Karane blizu Užica.

Nakon jedne godine odlazi na odsluženje vojnog roka. Posle vojske vraća se u rodno mesto i radi kao nastavnik fizičkog vaspitanja. Radio je godinu dana pa ide na školovanje, za nastavnika fizičkog vaspitanja, u Sarajevo. Kada je završio fakultet, jednu godinu proveo je u Gornjem Milanovcu, a nakon toga dobio je stalni posao u čačanskoj OŠ „Vuk Karadžić“, 1966. godine.

U brak sa suprugom Margitom stupa godinu dana kasnije i u narednim godinama dobija dva sina, Dejana i IvanaGajo je bio izuzetan čovek. Uz veliku ljubav prema porodici, obožavao je svoj posao, svoje učenike. Trudio se da svojim đacima pomogne i omogući što bolji uspeh u školi. Bio je omiljeni nastavnik i razredni starešina što potvrđuju mnogi učenici i njihovi roditelji.

I izvan škole, u samom gradu, bio je poštovan i obožavan od strane sugrađana i prijatelja. Imao je veliki broj prijatelja, voleo je druženja i uvek je pronalazio dobro u ljudima. Bio je trener u KK „Železničar“, a svoju decu je vodio na sportske događaje da bi zavoleli košarku kojom su se kasnije bavili. Puno značajnih rezultata i medalja osvajao je sa svojim učenicima na školskim i republičkim takmičenjima.

Bio je posvećen porodici, školi i prijateljima. Uživao je tokom penzionerskih dana, sa suprugom Margitom, decom i unucima, u svom Čačku i Slatini.

Profesor fizičkog vaspitanja Gajo Čakajac upokojio se 21.01.2019. godine.