kosarka

Sjajna košarkaška predstava u Čačku, Nejpir i Teodosić slomili žilavi Borac Mozzart

U sastavu 3. kola AdmiralBet ABA lige publika u prepunoj Dvorani kraj Morave imala je priliku da gleda fenomenalnu košarkašku predstavu. Naime, u goste Borcu Mozzart stigla je Crvena zvezda Meridianbet, ekipa sklopljena za velika dela. Uzimajući to u obzir, Čačani su od prvog do poslednjeg minuta igrali na zavidnom nivou, kako bi bili ravnopravan konkurent na parketu. Ipak, na koncu susreta, pobeda je završila u rukama Beograđana, koji su slavili rezultatom 87:93 (20:24; 15:19; 20:22; 32:28).

Razume se, bolje otvaranje utakmice pripalo je gostima, koji su brzo vezali sedam poena. To je primoralo trenera Mijatovića da hitno zatraži tajm aut. Sušu domaćina prekinuli su Frenklin i Čarapić, pa je razlika brzo gotovo anulirana. Usledilo je monstruozno zakucavanje Frenklina, što je dodatno probudilo publiku. S druge strane, Crvena zvezda je na suvi kvalitet postizala poene, pa je uspevala da održi prednost. Borac nije odustao, pa je košem Birtsa poravnao skor (14:14). Samo zahvaljujući trojkama Teodosića i Giedraitisa gosti su mogli da sačuvaju vođstvo do kraja prve deonice.

Početak druge deonice, malo van očekivanja, obilovao je promašajima na obe strane terena. Tek posle dva minuta Nedović je uspeo da spusti loptu na dno mrežice. Njegov primer sledio je Davidovac, pa je klupa Borca ponovo morala da reaguje. Reagovao je Segu, pa je domaćin mogao na trenutak da odahne. Ali samo na momenat, jer je Nejpir trojkom doneo Crvenoj zvezdi prvo dvocifreno vođstvo (22:33). U periodu koji je usledio gosti su kontrolisali duel, tako da nije bilo puno oscilacija. Jedino što je Borac bio kadar da učini do odlaska na veliki odmor bilo je da spreči rivala da se dodatno ne odlepi, tako da je imao čemu da se nada u nastavku.

Drugo poluvreme krenulo je istovetno za oba sastava. To je više pogodovalo gostima, koji su imali kapital stečen u prvih 20 minuta. Naravno, Borac je na sve načine pokušavao da promeni odnos snaga na terenu. Međutim, koševima Giedraitisa Beograđani su to sprečili, pa su čak pobegli na +13 (40:53). U nastavku se Borac malo stabilizovao, pa je u nekoliko navrata imao priliku da smanji deficit. Ali taman kada bi bio na putu da to učini, Crvena zvezda bi odgovorila, tako da je posle pola sata igre imala finu prednost.

Koševima na obe strane startovala je odsudna deonice. Bilo je jasno da je Borcu stalo da uvede meč u egal, pa se trudio iz petnih žila da do toga i dođe. Kada je Birts zakucao loptu u koš, domaćin je prišao na minus sedam (61:68). Tada se i publika razdrmala, pa je atmosfera postal uzavrela. Ali Crvena zvezda je imala raspucanog Nedovića, koji je čuvao prednost svog tima. Međutim, posle pet vezanih poena Tomaševića domaćin je došao na minus pet (66:71), tako da je trener Ivanović morao da reaguje. Odgovor je stigao od Nejpira i Giedraitisa, pa je gostujuća ekipa mogla da odahne. Borac nije klonuo duhom, već je produžio da se bori. I bio je vrlo blizu senzacije, jer je prišao na svega minus četiri (87:91). Ali prosto vremena nije bilo da se nešto više učini, pa je Crvena zvezda uspela da osvoji dva boda.

Borac Mozzart: Rebrača 8, Segu 23, Birts 18, Radović, Tomašević 8, Talić, Frenklin 11, Uskoković 7, Todorović, Čarapić 10, Manojlović, Šalić 2.

Crvena zvezda Meridianbet: Teodosić 10, Hanga 3, Davidovac 4, Mitrović 2, Simonović 8, Nejpir 18, Tobi 2, Bolomboj 10, Ilić 2, Nedović 13, Giedraitis 16, Dos Santos 5.

Tekst i foto: Nikola Minović/Đurđe Mečanin