ostalo

IZMEĐU OBRUČA

Kada je te 1923. godine Vilijam Vajlend, jedan od aktivista Vojske spasa, doneo prvu košarkašku loptu u Beograd, i kada je 8. oktobra iste godine u dvorištu škole „Kralj Petar I“, koja i danas postoji pod tim imenom, odigrana prva košarkaška utakmica na ovim prostorima, verovatno da niko nije ni slutio da će „samo“ 100 godina kasnije to biti sport po kojem će ovaj deo Balkana biti prepoznatljiv i čija škola će biti jedna od najcenjenijih u celom svetu.

Južni Sloveni i Estonci najtalentovaniji su za košarku u celoj Evropi“, zapisao je tada Vajlend.

Odmah nakon te prve utakmice, u dvorištu škole „Kralj Petar I“, gimnazijalci opčinjeni probacivajem lopte kroz obruče,  napravili su teren kod tadašnje „Druge gimnazije“ koja se nalazila negde kod današnje „Politike“.

A onda su usledile zlatne godine posle Drugog svetskog rata, izgradnja terena na Kalemegdanu, veliki entuzijazam i rad profesora Aleksandra Nikolića, Bore Stankovića, Nebojše Popovića, Radomira Šapera, Ranka Žeravice, (da ne nabrajamo dalje, jer spisak bi bio predugačak), koji su napravili ono što će u celom svetu postati poznato kao Jugoslovenska škola košarke i prepoznatljiv brend ovih prostora.

Usledili su veliki uspesi, pregršt medalja, čuveno prvenstvo organizovano pod kupolama Beogradskog sajma… I plejada igrača i trenera koji su samo nastavili i nastavljaju ono što su započeli doajeni igre pod obručima u zemlji na brdovitom Balkanu koje, na žalost više nema, ali itekako i dalje živi kroz ovaj divni sport.

Kada smo pre nešto više od dve i po godine došli na ideju da prikupimo, zapišemo i objavimo priče koje se prepričavaju među ljudima iz košarkaškog sveta, a nisu toliko poznate široj publici, nismo ni očekivali da će se to pretvoriti u nešto što će nam doneti ogromno zadovoljstvo.

Za to vreme smo razgovarali  sa više od 100 trenera, igrača i košarkaških radnika koji su pisali istoriju ovog sporta na području bivše Jugoslavije, ali i dobrog dela Evrope.

Kroz stranice koje vas očekuju prodefilovaće ljudi koji su nam pričali dogodovštine od najnižih liga ondašnje Jugoslavije, preko najjače evropske lige tokom osamdesetih godina 20. veka, pa sve do ABA i Evrolige, evropskih i svetskih prvenstava i Olimpijskih igara.

Ovo su njihove priče!

Rajko Martinović, pisac i novinar

P.S. Sve prenosimo onako kako smo čuli i kako nam je ispričano. Neki događaji su se, možda, baš tako desili, a možda je, prenoseći se od usta do usta, nešto i dodato ili oduzeto.