kosarka

Košarkaš Reala adaptirao se na život u Španiji

Andrej Bjelić, mladi košarkaš iz Čačka, nedavno je potpisao ugovor sa slavnim Real Madridom. Njegovi napori na treningu i na terenu su se isplatili, ali ne treba zaboraviti da je Bjelić i dalje učenik srednje škole. Kada smo ga pozvali, zatekli smo ga u školskoj klupi, ali smo se dogovorili da se čujemo nakon nastave, pre treninga.

Naravno, prvo pitanje koje smo mu postavili glasilo je: kako se prilagođavaš životu u Realu i Madridu? Andrej je veoma brzo ušao u ritam treninga i škole, ali priznaje da je španski jezik još uvek izazov. Trenutno komunicira na engleskom, ali se nada da će uskoro savladati i španski jezik. Svi igrači Reala idu u privatnu školu, gde uče i deca iz celog Madrida.

Kada smo ga pitali da li je zadovoljan košarkaškim treninzima, Andrej je priznao da su naporni, ali da je sistem rada u Realu jedan od najboljih na svetu. Sa treninzima počinju ujutru, pre nastave, a zatim imaju još jedan trening uveče, od 17h do 21h. Ipak, Andrej je već uspeo da se prilagodi ovakvom intenzitetu treninga.

Pored toga, svaka generacija igrača ima trojicu trenera, kao i mnogo kondicionih trenera i fizioterapeuta. To je značajna razlika u odnosu na njegovo iskustvo u Borcu, gde su imali samo dvojicu trenera i kondicionog trenera. Uz tim su i doktor, dvojica nutricionista i trenerovi asistenti. Priznao je da je oduševljen tim stručnjacima oko sebe.

Andrej trenira na kampusu Real Madrida, koji je zatvorenog tipa. Pored fudbalskih terena, tamo postoji i četiri terena za košarku. On trenira sa igračima koji su dve godine stariji od njega, sa dečacima iz 2006. godišta. Priznao je da je to bio pravi izazov, jer su ovi dečaci trenutni prvaci Evrope. Nakon lige u Madridu, ekipa ide na završni turnir, a Andrej će uskoro putovati u Italiju sa kadetima, gde će se takmičiti protiv Partizana.

Na kraju razgovora, Andrej je podelio sa nama da je imao priliku da vidi Luku Dončića kada je posetio Madrid sa Dalasom. Iako je to bio samo kratak susret, Andrej je imao priliku da gleda nekoliko utakmica prvog tima Reala. Kaže da su mu rekli da će ih odvesti i na stadion Santijago Bernabeu.

Kada smo ga pitali koliko su Madriđani predani košarci i fudbalu, Andrej nam je rekao da su svi u opremi Reala i da žive za klub. Ipak, primetio je neku razliku u navijanju u poređenju sa Srbijom. Iako je strastveno, navijanje u Madridu je nekako gospodsko.

Na pitanje koliko će još godina biti u mlađim kategorijama, Andrej je rekao da će Bog dati da nakon toga oseti čari prvog tima. Međutim, svestan je da samo mali broj igrača uspe da se probije do seniorskog sastava, jer je konkurencija veoma jaka.

Na kraju razgovora, Andrej nam je dao utiske o životu u Madridu. Rekao je da je grad prelep, prepun turista i da ima sve što mu treba. Nedeljom izlazi u grad i uživa u njegovim čarima.

Ovo je samo mali deo iz razgovora sa Andrejem Bjelićem, mladim talentovanim košarkašem koji je ostvario san i potpisao ugovor sa Real Madridom. Verujemo da će se njegova karijera i dalje uspinjati, a mi ćemo ga pratiti i podržavati u svim budućim podvizima.