ostalo

PET na PET – HADŽI NENAD MARIČIĆ: Košarka je za mene najlepši sport jer, kao i u kulturi, u košarci ne postoje granice i ona je pobedila sva naša razdvajanja

Pozdrav dragi naši ljubitelji pozorišta! Želimo da vas obavestimo o neverovatnom uspehu našeg sjajnog glumca koji je rešio da svoj dar pokaže širom sveta.

Rođen u Zagrebu, a naš glumac, HADŽI NENAD MARIČIĆ, je prošao dug i uspešan put do vrha umetničke scene. Sa završenom srednjom i osnovnom školom u Ivanjici, diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića.

Od 2002. godine je bio stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, a 2013. godine je počeo da predaje glumu na Fakultetu savremenih umetnosti. Njegov talenat nije prošao neprimećeno u svetu, pa je tako 2010. godine bio deo svetske turneje BBC – “Walking with Dinosaurs”, a 2012. godine je igrao glavnu ulogu u predstavi “Henri VI” u londonskom Glob teatru. Njegovo ime postalo je sinonim za kvalitet i profesionalizam, što potvrđuju i brojne nagrade koje je osvojio tokom svoje karijere. Sa različitim ulogama u predstavama poput “Mileve Ajnštajn”, “Vesele žene vindzorske” i “Dugog putovanja u noć”, naš glumac ostavlja neizbrisiv trag na sceni. Sa ponosom objavljujemo da je osvojio Nagradu za najbolju mušku ulogu na 29. Međunarodnom festivalu klasike Vršačka pozorišna jesen (2022) za svoju ulogu u predstavi “Rat i mir”. Njegovo umetničko delo prepoznato je i nagrađeno Javnim Pohvalama za uspešnu aktivnost u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu bio je konferansije na protestima “Srbija protiv nasilja“. Nedavno je završio rad na predstavi “Kumovi” u Nikšićkom pozorištu, a uskoro izlazi i premijera u Madlenijanumu, svetski poznatog mjuzikla “Company”!

Uživajte u svakom trenutku provedenom sa našim sjajnim glumcem i podržite ga u njegovim budućim podvizima! Hvala vam na ljubavi i podršci koju nam pružate!

1.Da li se sećate i još uvek družite sa drugarima iz detinjstva?

“Detinjstvo sam proveo u Zagrebu i Ivanjici . Mnogo mi znači kontakt sa prijateljima iz osnovne i srednje škole . Viđam ih kad god mi to vreme i obaveze dopuste . Kontakti i odnosi su ono što čini naš život . U dobrim odnosima je sva naša sreća”.

2.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?

“Voleo sam, od malih nogu, da sam stalno u pokretu. Bicikl, fudbal i basket su i dalje moje razonode, ako tako može da se kaže, ali ono što mi je značilo, posebno za fizički razvoj i ljubav prema sportu, su koševi u parku u Ivanjici. Tamo sam znao da provedem gotovo čitavo leto. Košarka je za mene najlepši sport. Kao i u kulturi, u košarci ne postoje granice. Ona je pobedila sva naša razdvajanja”.

3.Ko Vam je bio sportski idol, a uzor od prijatelja, u danima odrastanja?

“Nisam imao idole kada sam bio mali. Za mene je jugoslovenska reprezentacija u košarci bila poput antičkih heroja jer je bila u stanju da pobedi ceo svet, baš onda kada nam se činilo da se ceo svet okrenuo protiv nas. To su bili neverovatni podvizi čudesnih heroja sporta! Indianopolis je bio kruna jedne neverovatne generacije i kraj jedne neobične zemlje. Tako nekako simbolično ja to vidim”.

4.Koliko je, u današnje vreme, važno biti human i šta najčešće nekog motiviše da bude plemenit?

“Kažu da će nam Gospod jednog dana suditi po našem milosrđu. Empatija se među ljudima nije izgubila. Verujem da su ljudi i dalje humani i da još uvek imamo potrebu da živimo jedni za druge” .

5.Kojim dobrotvornim akcijama se najradije odazivate, dobrotvornim koncertima, predstavama, utakmicama, slanjem humanitarnih SMS poruka, donacijama…?

“Uvek se odazivam na pozive za humanitarne akcije. Ono što me posebno čini ponosnim je što sam u kontaktu i saradnji sa prijateljima iz organizacije Srbi za Srbe koji svakodnevno pomažu našem narodu na Kosovu i Metohiji, i ne samo njima, već i onima van granica Srbije” .

Bonus pitanje: Na koje profesionalne obaveze ste trenutno fokusirani, malo o Vašim poslovnim obavezama. Šta Vas najbolje opušta, muzika, knjiga, druženje sa porodicom, prijateljima, molitva, šetnja, priroda, cveće, kućni ljubimci, televizija, radio, društvene mreže, neki hobi, rekreacija…?

Nedavno sam završio rad na predstavi ‘Kumovi’ u Nikšićkom pozorištu, a uskoro izlazi i premijera u Madlenijanumu, svetski poznatog mjuzikla Company! Molitva je ono što me čuva od brzog života, a druženje sa dragim kolegama i prijateljima daje smisao svemu što nas okružuje. Jedni bez drugih ne možemo”.

Đurđe Mečanin