ostalo

Humanitarni tiket u podne: Snežana Pantović tipuje za Karate klub “Prva petoletka” iz Trstenika

Novinarka Prvog programa Radio Beograda, barata konačnim ishodima sa mečeva Bundeslige, Lige 1 i Primeire

Sportski novinar Radio Beogada 1, Snežana Pantović je već 33 godine u dnevnom sportskom novinarstvu. Prvo kao novinar lista Borba, a zatim lista Naša Borba. Već 23 godine je u RTS, a danas i u rubrici “Humanitarni tiket u podne”. Po njenoj želji, eventualni dobitak u iznosu od 73.800 dinara, MOZZART će donirati Karate klubu “Prva petoletka” iz Trstenika.

Inače, Snežana Pantović je prva žena sportski novinar u Srbiji, koja je bila urednik sportske redakcije i jedna od retkih žena u Evropi, koja prenosi utakmice reprezentacije u nekom od ekipnih sportova, sa najvećih takmičenja (vaterpolo). Na talasima Radio Beograda 1 prenosila je vaterpolo utakmice reprezentacije sa Olimpijskih igara, Svetskih i Evropskih prvenstava, Svetskog Kupa i Svetske Lige.ž.

Osnivač je i predavač Škole sportskog novinarstva Udruženja sportskih novinara Beograda, autor Kodeksa sportskih novinara, Smernica za izveštavanje prilikom incidenata na sportskim terenima, autor istraživačkih projekata „Medijski tretman nasilja u sportu“, „Mediji sport nasilje“, „Seksualno nasilje u sportu“, „Medijski tretman ženskog sporta“…

Pa, da počnemo s tipovanjem uz Snežaninu jedinicu s meča VERDER – AUGZBURG. Verder igra za tri boda u Bremenu, a Augzburg mora da gaji nadu da će uraditi nešto. Posle tri vezana poraza, tim je razume se u nezavidnoj situaciji, tako da mora da pokuša sa presecanjem negativnog trenda. Poslednji put u maju Augzburg je savladao Verder sa 2:0, a taj ishod za njih sada deluje gotovo nedostižno.

Sledi jedinica na meču LANS – TROA. Lans je pokazao izvanredne mogućnosti, do semog kola nije poražen, pa Troju posle remija sa Renom čeka vrlo teško gostovanje. Inače, Lans je dobio poslednja tri meča para, od kojih je na dva dolazila 4+ igra. I jedni i drugi u poslednje vreme umeju da igraju efikasne mečeve.

Već smo na bet analizi 2+ tipa s utakmice ĐIRONA – VALJADOLID. Kada igraju klubovi promenljive forme, onda je krajnji ishod vrlo teško predvideti. Đirona je u prošlom kolu remizirala sa Majorkom, a Valjadolid je uspeo da dobije Almeriju. S bzirom da i jedni i drugi imaju jednak broj bodova, ključna mana Valjadolida mogao bi da bude tanak napad i loša odbrana. Đirona to pokušava da iskoristi.

Za kraj, uz Snežanu Pantović imamo jedinicu na utakmici GIMARAIS – SANTA KLARA. Domaći Gimarais je vezao tri poraza, a Santa Klara posle jednakog broja kikseva u prošlom kolu konačno je uspela da slavi protiv Maritima (2:1). U maju je ovaj par igrao nerešeno, a na poslednja četiri viđanja na njih je dolazila 0-2 igra. Biće ovo neizvesna utakmica.

I, to bi u kladilačkom smislu bilo sve od Snežane koja je nakon svega za Mozzart Sport progovorila po neku o sportu i profesiji…

„Sport je za one koji ga vole dobra zabava, ali za nas sportske novianare,  jedna ozbiljna profesija u kojoj nemamo mnogo prostora za greške, s obzirom na to da velika većina naših čitlaca, slušaca i geldalaca odlicno poznaje sport. Ako imamo podatak da je u poslednjih 15 godina, na listi od 10 najgledanijih televizijskih emisija, čak 9 sportskih prenosa (mečevi Đokovića, utakmice fudbalske i vaterpolo reprezetnacije…), onda je jasno da sportski novinari, koji prenose sam tok sportskog događaja, izveštavaju, ali i komentarišu i analiziraju sam sportski događaj , u najvažniji i najuočljiviji posrednici izmedju izmedju sporta i društva”, rekla je Snežana Pantović, a zatim nastavila.

„Srbija je zemlja sprota, imamo velike uspehe na međuanrodnoj sceni u različitim sportovima, ali ono što posebno treba istaći jeste da su svi sportski novinari u Srbiji apsolutno samouki. Za 33 godine, imala sam samo jednu edukaciju, većina kolega nijednu, uslova za rad na srpskim sportskim objektima gotovo da nema i skoro je neverovatno da je ova profesiija uopste i opstala! Pre 30 godina, kada sam počinjala da radim, novinari su imali svoje pres lože na svim stadionima, sportskim halama, bazenima, bili smo gospoda novinari… Danas sedimo na tribinama, među navijačima, sa računarom na kolenima, bez sastava timova, posle utakmica uglavnom jurimo do parkinga za izjave, a bez obzira na modernu tehnologiju i klasično uzimanje tih izjava, nikada nije bila teža komunikacija sa savezima, klubovima, rukovodstvima, trenerima i igračima koji većinom imaju neprofesionalan odnos prema medijima! I pored visokog postotka otežavajućih okolnosti, srećna sam da naša profesija opstaje i to samo iz dva razloga: zato sto volimo srpski sport i obožavamo svoju profesiju”!

Tako je za Mozzart Sport govorila sportska novinarka velikog iskustva u profesiji, koja na kraju naše rubrike, po običaju akcije zaseban tiket šalje društvu preko Drine.

PLEMENITI BET INFO – REPUBLIKA SRPSKA

Snežana Pantović će na plemenitom tiketu u RS, s istom igračkom kombinacijom kao i u Srbiji potencijalni dobitak proslediti naadresu Humanitarnog udruženja “Arta” iz Bijeljine. MOZZART kvota je ista, a potencijalni dobitak zaračunat je na osnovu svakodnevne kompanijske uplate od 50 konvertibilnih maraka.

* Kvote prikazane u rubrici, bile su aktuelne u trenutku tipovanja i podložne su promenama

PIŠU: Miloš MILIĆ i Đurđe MEČANIN