kosarka

Borac Mozzart poražen na Gripama od motivisanog Splita

U okviru 4. kola AdmiralBet ABA lige košarkaši Borca Mozzart otisnuli su se put Dalmacije, gde ih je u Splitu ugostio istoimeni klub. Bio je to okršaj od velike važnosti za oba sastava. Čačani su imali nameru da produže niz dobrih partija i ostvare treću pobedu u sezoni, dok je intencija Splićana bila da upišu prvi trijumf u ligi. Nakon 40 minuta silne borbe, dva boda su završila u rukama domaćeg tabora, koji je slavio rezultatom 75:61 (20:6; 16:29; 21:12; 18:14).

Utakmica je počela loše po oba sastava. Bilo je mnogo grešaka, ali malo realizacije. Posle lošeg perioda, Split se prvi pozitivno uveo u meč, pa je munjevito došao do 9:2. Nakon tajm auta Borca nije došlo do promene, pa je domaćin stekao dvocifrenu prednost (13:2). Uprkos nastojanjima da nešto promeni, čačanski tim nije ništa učinio, tako da su Splićani sačuvali finu prednost.

Za razliku od prve, Borac je bolje krenuo drugu deonicu. Videla se želja za promenom, što se odrazilo na igru. Međutim, nije prošlo dugo, a Split je odgovorio, pa je vratio dvocifrenu prednost (25:11). Zbog toga je klupa Borca ponovo morala da reaguje. Odgovorio je Uskoković, koji je doneo ekipi šest vezanih poena. Zatim je Tomašević pogodio za tri, pa su Čačani prišli na minus šest (30:24). Iako je Split uzeo minut odmora, gosti su nastavili da rešetaju koš, pa su na poluvremenu zaostajali samo pola koša (36:35).

Start drugog poluvremena je slika i prilika početka prvog. Timovi su se smenjivali u greškama i promašajima, tako da se rezultat nije značajnije menjao. Ali kada su ekipe probile led na oba koša, ponovo je gledana rovovska borba. Na jednoj strani, Split je pogađao iz reketa, dok je Borac do poena dolazio sa distance preko raspoloženog Uskokovića. Nije prošlo dugo, a rezultat je bio poravnat (44:44). Split je imao spreman odgovor za goste, pa je vremenom došao do +10 (57:47). Od tog naleta Borac nije uspeo da se oporavi, pa je šansu morao da traži u završnoj deonici.

Konfuzno je započela odsudna deonica. Borcu to nije pogodovalo, jer je želeo da se što pre približi rivalu. Ali nije prošlo dugo, gosti su došli do nekoliko pozitivnih napada, pa su posle novog monstruoznog zakucavanja Frenklina prišli na minus šest (59:53). Odgovor je stigao neočekivano brzo, pa je Split preko Perkovića i  Ljubičića pobegao na +13 (66:53). Od toga šoka Borac nije uspeo da se oporavi. Iako je pokušavao do kraja da nešto promeni, u tom nastojanju nije uspeo, tako da je Split uspeo da ostvari prvu pobedu u sezoni.

Split: Fanderburk 12, Perković 21, Stivenson 4, Tišma, Runjić 3, Klepo, Vuko 6, Gnjidić 3, Šelton 10, Dubravčić, Pavin, Ljubičić 16.

Borac Mozzart: Rebrača 2, Birts 10, Tomašević 11, Talić 5, Frenklin 13, Uskoković 15, Todorović, Čarapić 1, Manojlović 4, Šalić.

Tekst: Nikola Minović

Foto: Split/Ivica Cavka