automoto

Pale gume – ponose se time

Drifteri već trube i turiraju na stazi čačanskog Autoprevoza, gde za vikend startuje međunadni SDC šampionat u ovom adrenalinskom sportu

Pale gume - ponose se time

Oni su ljudi posebnog automobilističkog soja… To su momci i devojke kojima je zapaljena guma adrenalinska injekcija, a zanošenje vozila u krivinama strast koja znači ozbiljne takmičarske bodove. U Čačku ih dobro znaju, i baš zato su se vratili na mesto već tradicionalnog revorveraškog obračuna za volanom. Eno ih, već trube i turiraju na stazi čačanskog Autoprevoza u Konjevićima gde će 18. i 19. maja održati takmičenje u kome učestvuju najbolji drift vozači iz Srbije i regiona.

Organizatori Tjuning stajling klub iz Čačka i Auto tjuning klub iz Beograda s tim u vezi garantuju dobar provod, fer takmičenje i promovisanje tradicionalnih vrednosti ovoga kraja. Naravno, gosti im stižu iz Rumunije, Hrvatske i Bugarske, sve u pokušaju da odličja sa takmičenja prenesu preko granice. Nasuprot njima, na stazi će se pojaviti i domaći vozači, pa ćemo kao što rekosmo gledati i prave male revorveraške obračune jedan na jedan.

To su prizori koji se zbilja ne daju lako opisati, a koji su proteklih godina na ovu i ostale staze po trkačkom vikendu privlačili između tri i pet hiljada navijača. Dakle ozbiljna stvar, za razgovor s povodom sa Aleksandrom Jokićem, jednim od organizatora fešte u Konjevićima.
“Drift nije samo strast, on je stil života, način da adrenalin pravilno prenesemo na asfalt. Staza da, ulica ne! To je naš moto, naš način da mlade ljude sportom dovedemo u poziciju da svoju ljubav prema automobiliznu prikažu na primeren način. Kao što vidite, poklonika ovog sporta je sve više, a Čačak je mesto na kom se uvek svi dobro osećaju. Drago mi je što šampionat statuje sa ovog divnog mesta, odnosno što smo ponovo okruženi velikim prijateljima iz grada legendarnih košarkaša, moto – kros mahera sa Ljeljena, da ne ređam dalje, jer priča ne bi bila potpuna bez svih legendi čačanskog Borca… To je tradicija čiji zamajac je u sveri automobilizma na prostoru Jugoslavije bio čuveni AMK Čačak”,poručio je Aleksandar Jokić, okružen sjajnom drifterskom družinom, među kojima se našao i čačanski drifter, Novica Zekavica kome smo za nedelju, tek koji minut pred trku zakazali sastanak na liniji sportsko – plemenite opklade u MOZZARTOVOM “Humanitarnom tiketu u podne” …

Prvog dana takmičenja organizator je zakazao trku domaćeg SDC šampionata, dok je u nedelju prva runda regionalne drift serije “Dan šampiona”. Biće tu i drift taksi, a tradicionalno neće izostati ni izložba u stajlingu, odnosno prerađivanju i ulepšavanju vozila. Uz sve to, ni ljubitelji motociklizma neće biti zanemareni, pa će posetioci biti u prilici da vide i kaskaderske vratolomije na dva točka.

PIŠE: Miloš MILIĆ