kosarka

Velike promene u ABA ligi: Ispada samo poslednji, Borac postaje jedan od vlasnika, tu je i Dubai

ABA liga će se posle višemesečnih zatezanja transformisati iz JTD u DOO. To je jedan od zaključaka zum sastanka učesnika regionalnog takmičenja.

Pripremu izmena Statuta uradiće advokati članova Radne grupe u kojoj su predstavnici Crvene zvezde, Partizana, Budućnosti, Cedevita Olimpije i Cibone. A sve bi trebalo da bude verifikovano na Skupštini koja je planirana za 12. mart.

Istovremeno tom promenom će se omogućiti i uključenje Dubaija u Jadransku ligu, što je preduslov takmičenja novog kluba u Evroligi ili Evrokupu, koji su svojevremeno postavili španski evroligaši. Za sada je Dubai na zahtev Dragana Bokana na “stend baju“, sve dok se ne izvrši transformacija u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Prema informacijama dobro obaveštenih izvora u novi Statut biće uneta i izmena o ispadanju, odnosno ulasku u elitno regionalno takmičenje. Nov predlog je da samo ispada samo poslednjeplasirani tim, a da pobednik ABA 2 lige ulazi bez obzira da li je iz zemlje koja ima popunjenu kvotu.

Istovremeno, Radna grupa će raditi i na novom predlogu o TV pravima.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović na sastanku je izneo predlog da ABA liga ubuduće, umesto 11 sadašnjih vlasnika, ima 14 vlasnika. Ta tri nova vlasnika bili bi Borac, Split i Studentski centar.